Morddiskussion och nätkommentarer

35 min

I Medierna 31 januari 2009 berättar vi om de svåra publicistiska överväganden som skapats av mordet på en 26-årig homosexuell man i Malmö före jul. Snart greps två misstänkta, den ene visade sig ha en blogg om religion och moralfrågor. Det ställde tidningarna inför ett svårt beslut: hur mycket skulle man berätta om deras bakgrund? Olika medier kom till helt olika beslut.Från årsskiftet skulle det enligt planerna ha funnits tio nya kanaler i det marksända tv-nätet. Men de kommer att dröja länge än. Orsaken är en tvist mellan distributören Teracom, som driver nätet av tv-sändare, och Post- och telestyrelsen, som reglerar prissättningen på dessa tjänster. PTS har satt ett tak för Teracoms priser och då har Teracom valt att skjuta upp utbyggnaden av tv-nätet.Och så visar vi att det skett en förskjutning i makthierarkin i medierna. När var och en kan vara publicist, måste så väl stora mediesajter som små bloggare förhålla sig till det som sägs om dem i läsarkomme

Malmömord ger utgivardilemma
Dagarna före jul mördades en 26-årig homosexuell man i Malmö. Snart greps två misstänkta, den ene visade sig ha en blogg om religion och moralfrågor. Det ställde tidningarna inför ett svårt beslut: hur mycket skulle man berätta om deras bakgrund? Olika medier kom till helt olika beslut. Mediernas Mikael Funke reder ut vad det handlade om - och varför frågan blev så känslig.
Aftonbladet var den tidning som valde att ge flest detaljer om de misstänkta ungdomarna. Chefredaktör Jan Helin resonerar med Arash Mokhtari från mediegranskande projektet Quick Response om principerna kring publiceringar om personers anknytning till så kallat utsatta grupper.

Avgiftsbråk stoppar nya tv-kanaler
Från årsskiftet skulle det enligt planerna ha funnits tio nya kanaler i det marksända tv-nätet. Men de kommer att dröja länge än. Orsaken är en tvist mellan distributören Teracom, som driver nätet av tv-sändare, och Post- och telestyrelsen, som reglerar prissättningen på dessa tjänster. PTS har satt ett tak för Teracoms priser och då har Teracom valt att skjuta upp utbyggnaden av tv-nätet. Teracom anser inte det 
går att tjäna in de pengar det skulle kosta att bygga det nya sändningsnät som krävs för de tio kanalerna.

Journalisterna som tar debatten på nätet
De allra flesta ägnar sig ibland åt att googla sig själv eller sitt företag. Och det som kan dyka upp är allt från artiklar i tidningar till kommentarer på små obskyra bloggar. I dag måste så väl stora mediesajter som små bloggare förhålla sig till sina läsare, både på sina egna sidor och på andra. Det har skett en förskjutning i makthierarkin, helt enkelt. Men hur ska man förhålla sig till kommentarer om det man skriver eller gör? När ska man besvara, när ska man låta bli?
Tove Leffler har pratat med några mediepersoner om förhållningsättet.

Salman Rushdie vill ha betalt
Och så får vi höra författaren Salman Rushdie med glimten i ögat förklara varför han inte tycker att upphovsrättslagen är ett hinder för yttrandefriheten.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista