Burmesiska flyktingar, Obama och miljön, svenska Försvaret

45 min

Det svenska försvaret, valet i Irak, socialdemokraternas strategi inför nästa val och är det egentligen farligt att äta mat som legat på golvet?

16.00-16.45

Kärnkraft
Kristdemokraterna ändrar sig i frågan om vi ska fortsätta ha kärnkraft eller inte. Förut var de emot det, men nu vill Kristdemokraterna att man byter ut dagens kärnkraftverk mot nya.
Debatt mellan Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna och Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet.

Situationen för de burmesiska flyktingarna i södra Thailand
Allt fler rapporter kommer om burmesiska flyktingar som behandlas illa i Thailand. De används som billig arbetskraft som lever under slavliknande förhållanden och båtflyktingar tvingas tillbaks till havs. Möt en 13 -årig pojke som suttit en en av de där gistna träbåtarna och den svenska turisten som fick bevittna hur en grupp burmeser på flykt möttes av en brutal thailändsk militär.
Har den thailändska flyktingpolitiken hårdnat och varför? Och kan man turista i ett land där regimen anklagas för bristande respekt för de mänskliga rättigetheterna?
Martin Gemzell, Asienhandläggare Olof Palmecentret, Margareta Kotai, Regionansvarig för Asien på Diakonia och Urban Svensson, Svenskt ögonvittne medverkar.

Obama och miljön
Redan under sin första vecka i Vita Huset infriade Barack Obama ett av sina vallöften när det gäller miljön, i måndags bad han det amerikanska naturvårdsverket EPA att ge delstaten Kalifornien rätt att införa striktare avgasregler för bilar. Den klaiforniska lagen, som stoppades av Bushadministrationen, innebär att alla nya fordon som säljs i Kalifornien om åtta år måste släppa ut en tredjedel mindre koldioxid. Till och med Kaliforniens republikanske guvernör Arnold Schwarzenegger talar nu om en ny bundsförvant i Vita Huset.
Reportage av Claes Andreasson.

17.00-17.45

Det svenska Försvaret
Om Framtiden för det svenska Försvaret. Idag kommer ÖB:s redan omdebatterade förslag till förändring av försvaret.
Håkan Syrén, ÖB, Sten Tolgfors, Försvarsminister, Anders Karlsson, (S) och Thomas Ries, (UI) medverkar.

Valet i Irak
På lördag är det val i Irak. Hur är stämningen nu i Bagdad inför valet?
Anton Karis har ringt upp Safa. Hon är vän till bloggaren Chikitita som vi hade mycket kontakt med under den svåra tiden 2007.

Samtal med Niclas Trouvé, ambassadör Irak.

Vilken är Socialdemokraterna strategi inför nästa val?
I helgen är det tänkt att man ska samla sig bakom en gemensam paroll, men det är långt ifrån självklart hur oppositionen ska formeras. Hör röster från mötet som börjar redan idag.
Reportage av Pontus Mattsson.

Är det farligt att äta mat som legat på golvet?
Vi ska prata om det som går under namnet matsnusket och pastaskandalen. För nu har Älvsborgs stadsdelsnämnd beslutat att säga upp avtalet med Lundby centralkök, vars personal smygfilmades när de skyfflade upp pasta från golvet, som sedan serverades till skolbarn.
Henrik Nilsson, vice ordförande i Älvsborgs stadsdelsnämnd medverkar.

Programledare: Anders Holmberg och Maria Ridderstedt
Producenter: Anders Diamant och Karin Wickström
anders.diamant@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista