Luis läkardotter vs gatugängen: Ekots Alice Petrén i Guatemala City

3:12 min

Utrikeskrönika 18 januari

Guatemala city onsdag morgon.

Min dotter är läkare, berättar chauffören Luis. Jag åkte med honom upp i bergen och in över gränsen till Mexiko över helgen. Och var runt i byar för att höra om migrationen till USA.  

Luis nämner dottern flera gånger och jag frågar var hon jobbar - om hon är specialist eller allmänläkare.

Allmän, svarar han och det riktigt lyser om honom av stolthet.

Dottern är släktens första att få en hög utbildning. Den medelålders mannen bakom ratten tillhör urfolket Maya Kaqchikel. Han skrattar åt att jag titt som tätt vill hoppa av och ta bilder på kvinnor längs vägen klädda i mayafolkets traditionella, färggranna toppar, som tar månader att brodera.

När vi kom tillbaka hit till Guatemala city i söndags, pekade han ut var han skulle ta bussen hem - tre timmar ut på  landsbygden. Något fast jobb har han inte just nu.

Den äldre dottern sa han inte mycket om. Hon ville aldrig studera utan gifte sig och hennes man övertalade henne att stanna hemma. Det hörs att han som han varit chaufför på stiftelsen för Nobels fredspristagare Rigoberta Menchú hade velat något annat för henne. 

Luis själv har varit två omgångar i USA, lagligt, och jobbat i byggbranschen. Det finansierade förmodligen dotterns läkarutbildning.

Det finns många positiva historier här som hans - pengar från USA, som har lyft en hel familj, lett till husbyggen och gett utbildning. USA-pengarna, som kommer hit, är nästan lika omfattande som landets skatteinbetalningar och utgör  den viktigaste inkomstkällan.

Särskilt eftersom pengarna når de fattiga. Över hälften av Guatemalas befolkning lever på bara 1 % av BNP, inkomstfördelningen hör till den mesta skeva i världen och undernäring är utbrett.

Det är de fattiga, som anlitar smugglare för att ta sig till USA och som tar stora risker att bli slagna, mördade, hotade och utsatta för utpressning. 

Vi passerade flera polisspärrar i bergen och på ett ställe stod en ambulans.

– De har väl hittat någon död kropp, sade Gabriela, som hjälper mig här.

– Va, död?

– Ja, det händer hela tiden. Folk skjuter ihjäl varandra och dumpar kroppen för att försöka sopa igen spåren efter sig, någon annan hittar den. Och jo, även Luis har en pistol hemma. Och jo, hans fru kan också hantera skjutvapnet. Ja, om något skulle hända, säger han.

På parkeringsplatserna här står vakterna med automatvapen på magen. Alla bilrutor är svärtade mot insyn. I måndagskväll åt jag middag med den amerikanske ambassadören. Han eskorterades därifrån med tre bilar fulla av livvakter och kan aldrdig någonsin gå ut ensam här.

Brottsligheten i Guatemala hör till den högsta i världen med råa gatugäng, knarkhandlare och maffia. Unga killar som deporterats från USA är tillbaka med brutal kultur.

Men mitt i detta finns också positiva historier. Turismen ökar i detta vackra land.  Och Luis resa till USA var inte förgäves - dottern är nu färdig läkare. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista