Påven öppnar dörren för kontroversiellt prästbrödraskap

45 min

Fredag den 30 januari kl 14.03 och lördag den 31 januari kl 17.00

Påvens beslut att upphäva exkommunikationen av fyra biskopar i prästbrödraskapet SSPX har väckt starka känslor. Inte minst i Sverige där SVTs Uppdrag Granskning nyligen sände en intervju, där en av biskoparna, Richard Williamson, förminskade omfattningen av Förintelsen. Vad betyder det för svenska katoliker att Vatikanen öppnar dörren för det kontroversiella prästbrödraskapet? Hur påverkas den interreligiösa dialogen som Påven säger sig värna om och vilka kopplingar finns mellan högerextrema värderingar och den konservatism som präglar SSPX? Reportage och debatt mellan Gert Gelotte, Göteborgsposten och Maria Hasselgren, pressansvarig på den svenska katolska kyrkan.

I kölvattnet av Gaza-kriget ökar nu misstron mellan Israels judiska befolkning och landets arabiska minoritet. Högerpartier i israeliska Knesset vill bannlysa arabiska partierna inför valet den 10 februari och som skäl anför man bristade lojalitet mot staten. Samtidigt höjs allt fler röster för en ”deportation” av israels araber till en framtida palestinsk stat. Reportage av Anneli Rådestad.

Möten runt ett tempel i Västerbotten. Hör fotografen Elin Berge berättar om sin utställning Drottninglandet, en idé som föddes efter ett reportage om det buddhistiska tempelbygget i Fredrika. I sina bilder berättar hon om kulturella och personliga möten med thailändska kvinnor och deras män med rötterna i Västerbottens glesbefolkade inland.

Producent: Åsa F Vestergren
Programledare: Tithi Hahn

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista