Ett avsnitt från P2 Live
En sagolik konsert med Göteborgs symfoniker
Mån 06 feb 2017 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Hör den svängiga harpkonserten av Alberto Ginastera och Rimskij-Korsakovs symfoniska sagosvit Scheherazade med sitt förföriskt vackra fiolsolo, samt orkesterverk av Borisova-Ollas och Wagner.

I den första delen av programmet leds Göteborgs symfoniker av USA-taiwanesiska dirigenten Mei-Ann Chen som gästade orkestern i februari i år.

Orkesterstycket Open ground, som inledde deras konsert, är skrivet av rysk-svenska Victoria Borisova-Ollas. Inspirationen till stycket hittade hon i Salman Rushdies roman Marken under hennes fötter.

Holländaren Erik Groenestein-Hendriks är sedan 2013 Göteborgssymfonikernas försteharpist. Som traditionen bjuder får nyanställda stämledare i orkestern också framträda som solister och för detta tillfälle valdes Alberto Ginasteras virtuosa harpkonsert från 1956. Den bubblar av energi, klangfärger och rytmer och harpan används till och med som slagverk. Ginastera föddes 1916 i Buenos Aires i Argentina och gick ur tiden 1983. Han skulle alltså ha fyllt hundra i år.

Den orientaliska sagocykeln Tusen och en natt inspirerade Nikolaj Rimskij-Korsakov till sin symfoniska svit Scheherazade. Titeln kommer från sagosamlingens ramberättelse där Scheherazade lyckas rädda sitt liv genom att i 1001 nätter berätta sagor för sin gemål sultanen. Han hade för vana att döda sina hustrur efter bröllopsnatten, men Scheherazade, som skickligt väver ihop saga efter saga, får leva, eftersom han vill höra hur det slutar.

Rimskij-Korsakov lär ha förnekat att de melodiska motiven är direkt berättande, men det är inte svårt att föreställa sig hur fiolsolot porträtterar Scheherazade som med sin berättarkonst trollbinder den otålige sultanen. Fiolsolot spelas av en av Göteborgssymfonikernas konsertmästare, Vlad Stanculeasa, som här får tillfälle att glänsa med orkesterns fina Guarneri-violin från 1730.

Konserten från Göteborg avslutas med en inspelning från september 2015. Italienske dirigenten Antonella Manacorda ledde då Göteborgs symfoniker i Richard Wagners orkesterverk Förspel och kärleksdöd, ur operan Tristan och Isolde. Det är operans början och slutscen som Wagner själv satte ihop till ett orkesterverk utan sångare inför en konsert i Wien 1863, två år före operans uruppförande i München.

1.Göteborgs symfoniker. Dirigent: Mei-Ann Chen.
Solister: Erik Groenestein-Hendriks, harpa (b, c) och Vlad Stanculeasa, violin (d).
a) Victoria Borisova-Ollas: Open ground.
b) Alberto Ginastera: Harpkonsert.
c) Felix Godefroid: Konsertetyd e-moll op 193 för harpa solo.
d) Nikolaj Rimskij-Korsakov: Scheherazade.
- Havet och Sindbad sjöfararens skepp
- Sagan om Prins Kalender
- Den unge prinsen och den unga prinsessan
- Festen i Bagdad och skeppsbrottet
Konsert 26/2 2016, Göteborgs konserthus.

2.Göteborgs symfoniker. Dirigent: Antonello Manacorda.
Richard Wagner: Förspel och kärleksdöd ur "Tristan och Isolde".
Konsert 9/9 2015, Göteborgs konserthus.

Producent: Urban Hägglund
Programledare: Francis Shaughnessy

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Göteborgs Symfoniker, Mei-Ann Chen (Dir) - Open Ground
  Kompositör: Victoria Borisova-Ollas
 • 19.17
  Mei-Ann Chen (Dir), Erik Groenenstein-Hendriks (Harpa), Göteborgs Symfoniker - Harpkonsert Op 25
  Kompositör: Alberto Ginastera
 • 19.43
  Erik Groenenstein-Hendriks (Harpa) - Etude De Concert Op 193
  Kompositör: Felix Godefroid
 • 19.49
  Göteborgs Symfoniker, Mei-Ann Chen (Dir), Vlad Stanculeasa (Violin) - Scheherazade Op 35
  Kompositör: Nikolaj Rimskij-Korsakov
 • 20.39
  Antonello Manacord (Dir), Göteborgs Symfoniker - Förspel Och Kärleksdöd Ur Tristan Och Isolde
  Kompositör: Richard Wagner
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".