"Hästen som hotar Danmarks Radio": Samuel Larsson i Köpenhamn

3:17 min

Utrikeskrönikan den 19 januari 2017. Köpenhamn.

Köpenhamn torsdag.

Det är en häst som just nu är Danmarks Radios största problem. Hästen heter Jazz och tillhör frun till bolagets nytillträdde USA-korrespondent Johannes Langkilde. Men Jazz är något mer än ett husdjur, Jazz är också en fråga för Danmarks regering och Jazz har fått det stora anrika danska public service-bolaget att skaka i sina grundvalar. Eller, om Danmarks Radio verkligen skakar i sina grundvalar är omtvistat, men att hästen har engagerat regeringen - och de flesta politiska partier och i stort sätt alla danska ledarsidor den senaste veckan - är faktiskt sant.

Bakgrunden är att Danmarks Radio i samband med att Johannes Langkilde tillträdde sin tjänst som korrespondent, gick med på att betala flytten av familjens häst till Washington. Flytten kostade 70 000 kronor, vilket ett annat public service-bolag - Radio 24/7 - kunde berätta i förra veckan. Ett helt vanligt kontrakt mellan arbetsgivare och arbetstagare menade Danmarks Radio. Arrogant missbruk av licensbetalarnas tvångsinsamlade pengar menade många andra. Inte minst företrädare för privat media, som länge tyckt att det är orättvist att Danmarks Radio får sina pengar gratis från licenssystemet. Kanske också en av anledningarna till att hästens flytt över Atlanten fått omåttligt med uppmärksamhet i Danmark. Det hjälpte inte att Danmarks Radio menade att flytten, inklusive häst, faktiskt rymdes inom en normal flyttbudget, kulturminister Mette Bock har ändå kallat flytten för bisarr, och lovat ta upp saken med Danmarks Radios ledning. Dessutom ska självaste Riksrevisionen nu granska fallet.

Självklart har det skojats i sociala media om alltihop. Mycket uppmärksamhet fick den twittrare som stillsamt påpekade att danska licensbetalare skulle vara glada att familjen Langkilde inte sysslade med grisuppfödning, och tvunget skulle ha med sig ett par tusen grisar till Washington.

På Danmarks Radio har man backat för trycket, och säger nu att man inte kommer att betala hästens flytt tillbaka till Danmark vid kontraktets slut. Vilket många påpekat är om möjligt ännu konstigare än att man flyttade dit hästen från början. Man undrar ju om Jazz ska bli kvar i USA och vad familjen Langkilde tycker om det beskedet.

Stormen kring hästen Jazz kommer i sämst möjliga tid för Danmarks Radio. Idén om licensbetald public service-media är ifrågasatt i Danmark. Anslagen har inte skrivits upp på flera år, vilket tvingat bolaget till besparingar och uppsägningar. Den nytillträdde borgerliga regeringen har dessutom slagit fast att licensen nu bör minska och att Danmarks Radio ska fokusera mer på kärnan i sitt uppdrag - sådant kommersiella aktörer inte lika gärna kan göra. Dessutom vill de att delar av public service-Danmark ska privatiseras.

Nuvarande sändningsavtal går ut 2018, så 2017 blir ett avgörande år för framtiden för dansk public service. Och det var nog inte såhär Danmarks Radio helst hade inlett det året.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".