Musikbärarna - Suzanne Brøgger sjunger Blues. Möt en människa som lever tätt intill musiken.

45 min

Vi möter även en fiktiv kvinna, Jezebel, som en av Suzanne Brøggers sånger handlar om. Möjligtvis är det denna mytomspunna kvinna, Jezebel, som jazzmusiken är uppkallad efter.


Den danska författaren och ikonen Suzanne Brøgger debuterade som blues- och jazzsångerska med egna texter på plattan Blå Biografi. Med CD’n medföljer en 80-sidig essä skriven av Brøgger, som föddes i slutet av andra världskriget och är uppvuxen med jazzen.

Hennes pappa spelade jazzpiano och lilla Suzanne, endast några år gammal, satt ofta i hans knä vid pianot.

Bluesen och jazzen har blivit hennes livsnerv och livsledsagare. Varje dag spelar hon jazzpiano. - Men fruktansvärt dåligt, säger hon själv.

Hon påverkades starkt av bluesens äkthet och de svarta slavarnas musik, vilken tycktes kunna omvandla olycka till glädje och förtryck till livsbekräftelse.

-Länge avskydde jag Billie Holiday, bekänner Suzanne Brøgger. Jag tyckte att Billie sjöng trista, sentimentala sånger om glädjen att förstöra sig själv och lida under mannens förräderi och svek. Billie Holiday gladdes åt att bli dåligt behandlad. Jag stod inte ut med det, säger Brøgger.

-Men Billie Holiday är en suverän konstnär, speciellt tillsammans med Lester Young och Teddy Wilson. Jag märker en stor livskraft.

En av Suzanne Brøgger sånger handlar om den mytomspunna kvinnan Jezebel. I Bibeln är Jezebel en ond drottning av norra Israel. I vår kultur ansågs svarta kvinnor länge vara Jezebels, alltså prostituerade, tillgängliga för alla män. En fantasi, helt motsatt bilden av den vita, trogna kvinnan. I 30-talets USA tvångssteriliserades svarta kvinnor då de ansågs styrda av sina drifter.

-En hypotes är att ordet Jazz är en förkortning av namnet Jezebel. Jez. Hordistriktet i New Orleans, The Red Light District, hade namn efter Jezebel, berättar Brøgger som själv reste dit. Varför användes Jezebel för att benämna prosituerade, undrade hon? I Gamla Testamentet, innan judendomen och den patriarkala religionen uppstod, existerade det flera kvinnokulturer, fruktbarhetskulturer, vilka man med alla medel försökte bekämpa. Syftet var att installera den faderlige guden Jahve.

-Men befolkningen återgick ständigt till att dyrka dessa gudinnor. En av de starkaste gudinnorna hette Jezebel, säger Suzanne Brøgger. I Gamla Testamentet kan man läsa om hur hon satt till bords med hundratals kvinnliga profeter och lärljungar, vilka alla dyrkade Jezebel.

-Precis som Maria Magdalena utgjorde Jezebel ett hot mot den faderliga ordningen. Hur skulle man då hålla nere dessa kvinnor, frågar sig Suzanne Brøgger och ger själv svaret: Genom att kalla dem horor, luder, prostituerade. Genom att projicera den icke rumsrena sidan av sexualiteten, vilken samhället inte vill kännas vid, över på Jezebel. Och Jez blev till Jazz som spelades på horhusen i New Orleans.

-Jazzscenen är ett ett maskulint broderskap – en kult till Jezebels ära och man dyrkar henne genom att hålla henne nere. Jazzen är en manlig domän, som kvinnor har fått lov eller gett sig själva lov att tränga in i, anser Suzanne Brøgger.


Vi hör sångerskan Suzanne Brøgger och några av de otal artister som sjungit in sånger om myten Jezebel.

 

Musiklista:

Morning Tea
Suzanne Brøgger/Jan Kaspersen
Suzanne Brøgger
Blå Biografi
Exlibris EXLCD 30116

Jezebel
Shanklin, W. - Charles Aznavour
Edith Piaf
30th Anniversaire (Disc 1)
EMI 827 0972

Weirdo
Suzanne Brøgger/Jan Kaspersen
Suzanne Brøgger
Blå Biografi
Exlibris EXLCD 30116

Vodoo Sugar
Suzanne Brøgger/Jan Kaspersen
Suzanne Brøgger
Blå Biografi
Exlibris EXLCD 30116

Su-Zen Shoes
Suzanne Brøgger/Horace Parlan
Suzanne Brøgger
Blå Biografi
Exlibris EXLCD 30116

Serenity
Suzanne Brøgger/Jan Kaspersen
Suzanne Brøgger. Christina von Bülow, Christina Dahl m fl.
Blå Biografi
Exlibris EXLCD 30116

Lowland Blues
Suzanne Brøgger/Uffe Steen
Suzanne Brøgger
Blå Biografi
Exlibris EXLCD 30116

Jezebel
Suzanne Brøgger, Butch Lacy
Suzanne Brøgger
Blå Biografi
Exlibris EXLCD 30116

Jezebel / Waltz
Steiner, Max
Hollywood Bowl Orchestra John Mauceri, Conductor
The Great Waltz
PHILIPS 438 685-2

Jezebel
Willie Johnson
The Golden Gate Quartet
The Golden Gate Quartet
Columbia Jazzworks COL 491245 2

Jezebel
Wayne Shanklin
Frankie Laine
16 Most Requested Songs
CBS Records CK 45029

Jezebel
Wayne Shanklin
Gene Vincent And His Blue Caps
Blue Jean Bop!
Capitol Records 72435-2-2

Jezebel Boy
Frank Zappa
Frank Zappa
Broadway The Hard Way
Zappa Records CDZAPPA 14

The Magdalene Laundries
Joni Mitchell
1943- born Roberta Joan Anderson
Joni Mitchell
Misses
Reprise 9362-46358-2

Tip Drill
Nelly
Nelly
Da Derrty Versions: The Reinvention [EXPLICIT LYRICS]
Umvd Labels

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".