Trumpageddon i Israel: Cecilia Uddén i Jerusalem

3:07 min

Utrikeskrönikan den 20 januari 2017. Jerusalem.

Här är Jerusalem, fredag.

Och de senaste dagarna har jag träffat israeliska bosättare på Västbanken som säger att Donald Trump är ett mirakel, att det var Gud som såg till att han blev vald. Många av bosättarna ser i Trump en historisk möjlighet att sätta stopp för en Palestinsk stat.

Och enligt Jerusalem Post tror hela 83% av alla Israeler att Donald Trump kommer att vara bra för Israel. Men Israel vore inte Israel om det inte samtidigt skrevs raffinerat elaka artiklar om den impulsive narcissisten, clownen, bluffen, charlatanen som en kolumnist i tidningen Haaretz valde att beskriva Donald Trump.

Och i dagarna har en grupp som kallar sig Befäl för Israels säkerhet inlett en ny affischkampanj för en politisk överenskommelse med palestinierna, mot det som kallas Trumpageddons bosättarvänliga politik. Gruppen består av 250 före detta generaler, mossadagenter och befäl inom polis och underrättelsetjänst - som alla tror att en politisk överenskommelse med palestinierna är en förutsättning för att Israel ska kunna vara en demokratisk och judisk stat.

På jätteaffischer över hela landet står det bland annat annektera inte, utan separera. Dvs verka för en tvåstatslösning istället för att annektera delar av västbanken. Men kampanjen, vars mål visserligen hyllas av fredsrörelsen, har hamnat i blåsväder, anklagad för rasism och skrämselpropaganda.

På en av de enorma affischerna, syns en palestinsk folkmassa med palestinska flaggor.Och så en text på arabiska där det står: snart är vi i majoritet. Det är vad som väntas ske om Israel annekterar Västbanken - en enstatslösning - där palestinierna får israeliska medborgarskap istället för en egen stat. Affischen fördöms av fredsaktivister, kommentatorer och vänsterintellektuella som kallar det rasistiskt att använda arabisk text för att skrämma den israeliska befolkningen, att använda det demografiska hotet som argument för en tvåstatslösning.

I praktiken beskrivs ett helt folk som ett existentiellt hot mot Israel - både palestinierna på den ockuperade västbanken som inte är israeliska medborgare - och alla arabiska israeler som lever inom Israels gränser med medborgarskap och israeliska pass. De utmålas nu som en farlig femte kolonn som israeliska judar bör göra sig av med.

Det är skandal, anser kritikerna, att man tydligen kommit fram till att det bästa sättet att fånga israelers uppmärksamhet är att vädja till deras antipati mot araber. Och hur tänkte de, undrar fredsaktivisten Gershon Baskin i Jerusalem Post. Trodde de att de skulle kunna tävla med Netanyha i det som är hans bästa gren: skrämselpropaganda.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".