Mellanöstern-rapporteringen: Hård kritik mot BBC och CNN men även mot svenska medier

20 min

-De som ser på BBC, CNN och Aljazeera ska inte tro att de är neutrala. Deras nyhetsrapportering är inte balanserad och opartisk, speciellt inte när det gäller Mellanöstern.Det anser medieforskare Leon Barkho i en doktorsavhandling, där han framför allt studerat språket i de tre mediebolagen. Alltså även språket i Aljazeeras arabiska kanal och CNN:s och BBC:s dito.

-Nyhetsjournalisterna som arbetar i nätverken kan inte hävda att de är oberoende, objektiva eller neutrala.

-Det är hög tid att vi som tittar skaffar information från flera källor. Att vi blir mer aktiva i vårt informationssamlande, tycker Leon Barkho, som själv är gammal journalist.

 

 

Reuters och AP

Från början var han språkvetare i Irak. Sedan reporter och nyhetschef på brittiska nyhetsbyrån Reuters i Bagdad. Därefter korrespondent för amerikanska AP i Mellanöstern innan han kom till Sverige 2001.

Här har han arbetat som språklärare samtidigt som han doktorerat vid högskolan i Jönköping.

 

Orden som vapen

-Kriget i Mellanöstern utkämpas inte bara med kulor och gevär. Samtidigt och före krigets utbrott pågår ett mediekrig. Det handlar om vad som får sägas och inte sägas, säger Barkho.

Avhandlingen visar på ett intrigant spel bakom scenen i de tre tv-kanalernas täckning av Israel-Palestina-konflikten och kriget i Irak.

 

Interna dokument

Och den bygger på intervjuer med nyckelpersoner, på interna dokument och språkliga analyser.

Leon Barkho har också följt det redaktionella arbetet på plats och ordnat seminarier med de ledande cheferna på BBC och Aljazeera.

 

Kritiserar svenska medier

Och han har också många synpunkter på hur tv-kanalerna rapporterat om det senaste kriget i Gaza. Och kritiserar även de svenska mediernas rapportering.

 

 

 

Skrev om mordet på sig själv

Hör också om journalisten i Colombo, Sri Lanka som kommenterar mordet på sig själv.

Finn Norgren, journalist och chef för Radiohjälpen, ger en rapport.

Länk till  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista