Islamkritiker om Gaza

44 min
Fredag 23 januari kl 1403 och lördag 24 januari 1700


Problemen i Gaza går att lösa, men för det krävs mod - både inifrån och utifrån Gaza, anser den kanadensiska feministenoch islamkritikern Irshad Manji. Nyligen diskuterade hon problemet med författaren Salman Rushdie, som tjugo år efter den fatwa som riktades mot honom är tydligare än någonsin i sin kritik av de konservativa muslimska rösterna. Han ser också ett problem hos västvärlden, som måste sluta trippa på tå för de fundamentalistiska krafterna inom islam. Reportage av Katarina Andersson.

- Att leva i Tel Aviv, bara några mil från kriget i Gaza, är som att leva i en bubbla fjärmad från verklighetens tryckkokare av krig och terror, berättar den israeliska filmaren Eytan Fox. Hans framgångsrika film ,The Bubble från 2006, är en ödesmättad kärlekshistoria mellan en palestinsk och en judisk man som utspelar sig i tillflyktsorten Tel Aviv. Nu arbetar regissören Eytan Fox på en ny film som handlar om israelernas förhållande till Hamas. Reportage av Sharon Jåma.

I nästa vecka väljs en ny patriark i Ryssland. Vilka utmaningar väntar den tillträdande patriarken och hur självständig kan den ortodoxa kyrkan vara gentemot makten i Kreml? Sveriges Radios Moskvakorrespondent Fredrik Wadström beskriver valcirkusen i Moskva och presenterar de möjliga kandidaterna till den tunga religiösa posten .

Skådespelaren Sara Lindh har skrivit en pjäs om sitt liv och sin religiösa uppväxt i skuggan av Carola Häggkvist. Hör Sara Lindh berätta om sin pjäs ”Carola och jag”.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren