Möt skådespelaren Leif Andrée

27 min

Leif Andrée är en folkkär skådespelare, som gjort otaliga roller på teatern, i tv och på film. Han är just nu aktuell med monologen Leif, baserad på hans eget liv, på Stockholms Stadsteater.

Leif Andrée är skådespelare och född 1958 i Stockholm. Han är självlärd och började sin teaterbana på den fria gruppen Galeasen i Stockholm på 80-talet.

Han har gjort mängder av roller på tv, till exempel i adventskalendrarna Kaspar i Nudådalen och Pelle Svanslös. Han har gjort film: Stig Larssons Kaninmannen, Tomten är far till alla barnen, Livet är en schlager med flera.

Men framförallt har han hela tiden stått på scen. Han har fått både Svenska Dagbladets Thaliapris och Medeapriset, och sedan många år är han knuten till Stockholms Stadsteater där han bland annat har medverkat i flera uppsättningar av klassiker. Han har spelat Tjechov, Ibsen, Brecht, men även Norén. Och man kan just nu se honom i monologen Leif – skriven av Lucas Svensson, regisserad av Ole Anders Tandberg och baserad på hans eget liv.

Själv sade han inför premiären av Leif (i en intervju i SVT) att ”Det är det mest bisarra, dummaste och roligaste jag har gjort. Jag måste vara knäpp som tackar ja till en sådan här sak.”

 

Som sitt klipp ur Drama-arkivet valde Leif Andrée August Strindbergs Erik XIV. Hela dramat finns att lyssna till här nedan.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.03
  Bo Kaspers Orkester - Ett & Noll (Album Version)
  Album: Amerika
  Bolag: Columbia
 • 19.07
  Reuben Wilson - We're In Love
  Album: Set Us Free
  Bolag: Blue Note Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".