Vad händer inom kristdemokraterna?

44 min
Fredagen den 16 jan 14.03, lördagen den 17 jan 17.00Idag den 16 januari samlas Kristdemokraternas partifullmäktige för att fastställa vilka som ska kandidera till EU parlamentet. Ella Bohlin, tidigare ordförande ungdomsförbundet toppar listan, men det namn som diskuteras mest det som inte finns med på listan, riksdagsmannen Lennart Sacrédeus.

Är det här en markering mot partiets värdekonservativa falang eller vad ligger bakom att Sacrédeus petas från Kristdemokraternas EU-lista. Vad betyder den interna striden för väljarstödet för ett parti som i de senaste opinionsmätningarna hamnat under 4% spärren.

I Norge har det populistiska oppositionspartiet Fremskrittspartiet haft stora framgångar i opinionsmätningarna och kommer säkert att slås som regeringsmakten i höstens val. Trots att partiet säger sig vila på kristen grund konfronterar man nu mot kyrkan. Den lägger sig för mycket i politiken - särskilt när den kritiserar vår restriktiva asylpolitik, säger Fremskrittspartiets vice ordförande Per Sandberg som menar att konsekvensen bör bli att kyrka och stat skiljs åt.

Varför löses konflikter med våld i Heliga  landet? Konflikten mellan judar och palestinska araber startade för 100 år sedan när de sionistiska judarna började invandra till Palestina. Under mellankrigstiden uppstod judiska terrorgrupper som bekämpade både araber och britterna, precis som palestinska terrorgrupper bekämpar israelerna idag. Fredsinitiativen har varit otaliga och förgäves. Vilken roll spelar religionen för våldet - och för freden? Palestinakännaren Maria Småberg och islamologen Leif Stenberg ger sin syn.  

I Kvartssamtalet möter vi Mariam Osman Scherifay, som fick årets Martin Luther King-pris. Hon är socialdemokratisk politiker och arbetar mot rasism och diskriminering. ”En stark röst för dialog och mellanfolklig förståelse mot den växande islamofobin och diskrimineringen av människor med utomeuropeiskt ursprung”, löd motiveringen. Efter att ha efterlyst dialog med Hamas istället för isolering har hon mordhotats.

Producent: Sören Wibeck/ Peter Sandberg
Programledare: Tithi Hahn