Marina Abramović uthållighetskonst, en ny sorts selfies och ljusets betydelse i arkitekturen

Här finns inget ljud

Nu tar vi ett analysgrepp om performancekonstnären Marina Abramović som är aktuell med retrospektiven "The Cleaner" på Moderna museet i Stockholm.

Vem är Marina Abramović? Vad gör hon? Vilka gränser har hon flyttat inom konsten? Och vilket är priset för att sätta sig själv på spel, både fysiskt och psykiskt? Kulturjournalisten Madeleine Levy och kulturredaktionens Cecilia Blomberg kommer till P1 Kultur och hjälper oss att förstå denna konstnärliga supernova.

Även den polska konstnären Aneta Grzeszykowa använder sig själv i sin fotokonst. Hennes utställning "Body of work" består av porträttlika selfies där konstnären byggt upp sitt ansikte och olika kroppsdelar med hjälp av grishud. Katarina Wikars träffade henne på Mindepartemenetet i Stockholm där hon just nu ställer ut.

Dagens OBS-essä handlar om ljusets och breddgradens betydelse för hur vi uppfattar arkitekturen i en stad. Men också om det elektriska ljusets betydelse för vår uppfattning av rumsligheter. Den är skriven av landskapsarkitekten Dan Hallemar.

Och så har Anneli Dufva varit på en temadag om teaterkvinnan Viveca Bandler, legendarisk chef på Stockholms Stadsteater som skulle fyllt hundra år i år.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.37
    Stina Nordenstam - Crime
    Album: And She Closed Her Eyes
    Bolag: Rhino
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".