Franska högerpopulister i ny film väcker debatt och imperfekta koreografier på scengolvet

Här finns inget ljud

Den franska filmen "Chez nous" är politiskt sprängstoff i ett valfebrigt Frankrike och anklagas för förvanskning av verkligheten. Dessutom; koreografi för alla kroppar och Euromajdan.

Frilansjournalisten Fanny Härgestam har träffat den svårfångade regissören Lucas Belvaux, som gjort - den redan före premiären - omdebatterade spelfilmen "Chez nous" om ett högerpopulistiskt parti i en liten fransk stad. Den handlar om den omtyckta sjuksköterskan Pauline som försöker värvas till partiet ”Patriotiska blocket” vars eventuella likheter med verklighetens Nationella Fronten väckt ilska hos partiet.

Partiet har protesterat och i P1 Kulturs reportage säger Nicolas Bay, generalsekreterare för Nationella Fronten, att partiet naturligtvis är för konstnärlig frihet, men att det finns en koalition av kulturarbetare, politiker och medier som vill förhindra folk att rösta som de vill.

P1 Kultur försöker också ta reda på vad en "(Im)perfekt koreografi är för något och om det egentligen finns perfekta och imperfekta kroppar. Jenny Teleman har träffat koreografen Christina Caprioli för att prata om normbrytande rörelser.

Dessutom; i november 2013 inleddes det som skulle bli tre månaders gatuprotester på Självständighetstorget i den ukrainska huvudstaden Kiev. I slutet av februari 2014 briserade upproret - Euromajdan - med våldsamma sammanstötningaroch många döda. Detta ledde till att president Viktor Janukovytj avsattes av parlamentet och den fängslade oppositionsledaren Julia Tymosjenko frigavs. Händelserna på Majdan har dokumenterats i ett flertal filmer och fortfarande näring till nya - hör Fredrik Wadström i P1 Kultur.

Dagens OBS är en återutsändning av Maria Edströms essä om Thom Lundbergs debutroman "För vad sorg och smärta" från 2016. Den sänds med anledning av att författaren helt nyligen belönades med  Borås tidnings debutantpris.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista