Är nätforumet 4chan roten till mycket av det vi ser i dagens offentliga samtal?

Här finns inget ljud

Kritiksamtal om aktuell utställning med konstnären Rosa Barba. Så har underground-forumet 4chan präglat samtalsklimatet. Fragment av Bergman på teaterscenen. Det undflyende "jaget" i en digital tid.

Med sina installationer till stor del byggda av analoga apparater - framför allt filmprojektorer - visas just nu den berlinbaserade konstnären Rosa Barba på Malmö konsthall. Vi skickade dit kritikerna Tor Billgren och Jenny Maria Nilsson.

När youtubestjärnan Pewdiepie härom veckan anklagades för antisemitiska uttalanden var det många som menade att det inte går att se som en enskild företeelse, snarare som en yttring av en digital samtalskultur som har djupare rötter än så. Samtal med reporter Cecilia Ekman om nätforum som 4chan som av många beskrivs som kuvösen för mycket av det vi ser i dagens offentliga samtal.

Vad händer om man kokar i hop fragment ur Ingmar Bergmans filmer, improviserar och sätter det på en scen? Vi har besökt repetitionerna på Helsingborgs stadsteater där pjäsen Glädjen eller småprat i svartvitt har premiär i helgen.

Idag startar årets upplaga av Umefolk - en av landets största folkmusikfestivaler med omkring 500 musiker och en mängd workshops och seminarier, i år bland annat om hur man kan motverka högerextrema idéer och ideal genom folkkultur.

Vem är jag? I den digitala samtiden kan vi skriva fram ett slags jag i statusuppdateringar och samtidigt få det bekräftat i likes och kommentarer. I vår sökhistorik framträder ett mer osäkert - kanske mörkare, kanske sannare - jag. Boel Gerell funderar över detta undflyende "jag" och hur det leder vidare till "du", "vi" och "dom".

Dessutom: Den duktiga flickan är på tapeten - veckans ord är "duktig".

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista