Kan hälsorobotar spela en viktig roll i framtidens äldrevård?

45 min

Vi människor lever allt längre. I Japan finns det 60 000 personer som är runt 100 år och befolkningen minskar fort. Så vem ska ta hand om de äldre?

På konstgjord väg resonerar man i Japan, där man kommit långt med robotar inom vården. Men vad är de etiska aspekterna och utmaningarna med robotar inom äldrevården? Följ med frilansjournalisten Jon Thunqvist till ett äldreboende i Tokyo där roboten Pepper leder gympapass för boende och robotsälen Paro erbjuder sällskap.

Studiouppföljning med Karim Jebari, forskare i filosofi vid Institutet för framtidsstudier – kan robotar även vara ett verktyg för att klara den framtida äldrevården i Sverige?

 

Sufister under attack i Pakistan 

I förra veckan dödades minst 88 personer när en självmordsbombare slog till mot en folkhop i en sufisk helgedom i Pakistan. Attacken skedde i staden Sehwan i Sindh-provinsen, och var riktad mot muslimer som besökte den medeltida sufipoeten Lal Shahbaz Qalandars gravhelgedom. Sufismen, som har sina rötter inom den muslimska mystisken, har en lång tradition i Pakistan och har miljontals följare i landet. Men den senaste tiden har sufisterna utsatts för flera attacker från fundamentalistiska grupper. I November skedde en blodig attack mot ett annat sufiskt tempel och i somras sköts den kände sufiske sångaren Amjad Sabri till döds i Karachi. Hur ser framtiden ut för landets sufister? Studiosamtal med Pakistankännaren Sten Widmalm.

 

Svenska kyrkan och samerna- vad blir nästa steg i försoningsprocessen? 

Kyrkans förtryck av samiskt språk, kultur och identitet går långt tillbaka i historien. Förra året kom en vitbok som gjorde upp med övergreppen. Nu på torsdag hålls ett symposium i Stockholm om kyrkans vitboksprojekt och dess konsekvenser. På symposiet presenteras även texter som ska kunna användas i den fortsatta försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samerna. Men hur ser vägen till försoning ut? Vad är metodiken och vilka är kraven från ett samiskt perspektiv? Sylvia Sparrock, ordförande i Samiska rådet som och Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift i Svenska kyrkan gästar Människor och tro.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.31
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.51
  Pilates Club - Deep Breath
  Album: Pilates: Chill Out Dinamic Pilates Music Grooves, Chill Out Music for Pilates Exercises, Pilates Music & Yoga
  Bolag: Pilates Music Rec.
 • 14.54
  The Upsetters - Popcorn
  Album: Soul Jazz Records Presents 100% Dynamite! Ska, Soul, Rocksteady and Funk in Jamaica
  Bolag: Soul Jazz Records
 • 14.55
  Moviola - Bruma
  Album: Bajofondo Tango Club
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".