Glam! – sex och sminkade killar på modet igen

54 min

I veckans Stil ska vi ägna oss åt en favorit i repris, skulle man kunna säga. I alla fall om man saknat glitter, glam, sex och sminkade killar inom modet – eller samtidskulturen i stort.

För, nu är något på gång, igen. Det är till exempel inte bara en tillfällighet att flera stora internationella skönhetsföretag har anlitat unga välsminkade killar för att representera deras märken i annonskampanjer. Unga män som inte bara ser bra ut i makeup, utan dessutom är hejare på att ge konkreta tips om hur man kan sminka sig till både fest och vardag, oavsett kön.

Om könsöverskridande mode har det talats mycket om under senare tid. Uttryck som ”a-gender”, ”genderless” eller ”könsneutral” har myntats för att understryka att kön inte är det viktigaste när det gäller kläder man väljer att köpa, och bära.

Men ofta har den typen av kläder också varit just ganska så neutrala. Den typ av mode som ska passa alla – han, hon och hen – envisas nämligen med att ideligen låna plagg från herrgarderoben, och kanske inte de allra vassaste grejerna. Det handlar ofta om rymliga byxor, tröjor och kavajer som hänger löst, för att dölja avslöjande former.

Men de senaste två åren har alltfler modemärken börjat blanda in mer feminint kodade kläder i sina kollektioner riktade till män. Det var bland annat genom att sätta mjuka och kulörta knytblusar på manliga modeller i långt hår, som det italienska märket Gucci 2015 skrällde till, och susade fram till en tätplats på trendtoppen. Äntligen en färgstarkare variant av ”unisex”.

I veckans program tar vi också en titt på 1970-talets glamrockvåg, som man skulle kunna se som en föregångare till dagens glamtrend. Vi spanar in ett av de på sin tid populäraste glamrockbanden, Sweet, och träffar Ulla-Lena Reuterstrand och Siri Sander som startade, och var ordföranden, i Sveriges officiella Sweet-fanclub på 1970-talet.

Vi träffar också det nya svenska modemärket LazoSchmidl som fick mycket uppmärksamhet under vårens modevecka i Stockholm där de visade unga män iklädda negligéer och glittrande jumpsuits. Och så pratar vi med några unga män gjort sig bemärkta genom att på Youtube och Instagram lägga ut klipp där de sminkar sig.

Veckans gäst är Philip Warkander, doktor i modevetenskap.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.09
  Sparklehorse - It's A Wonderful Life
  Album: It's A Wonderful Life
  Bolag: Capitol Records
 • 10.10
  Lusine - Gravity
  Album: Renaissance - Platform
  Bolag: PMI Dance
 • 10.19
  T. Rex - Get It On
  Album: Electric Warrior (Deluxe Edition)
  Bolag: (C) 2012 Universal International Music B.V.
 • 10.24
  Sweet - Ballroom Blitz
  Album: Desolation Boulevard
  Bolag: Capitol Records
 • 10.30
  Sweet - Fox on the Run
  Album: Action! The Ultimate Story
  Bolag: Sony Music
 • 10.34
  Sweet - Teenage Rampage
  Album: Best Of Sweet
  Bolag: Capitol Records
 • 10.35
  Jeffree Star - Beauty Killer
  Album: Beauty Killer
  Bolag: Popsicle Records
 • 10.39
  Booker T. & The MG's - Soul Dressing
  Album: Stax/Volt - The Complete Singles 1959-1968 - Volume 3
  Bolag: Rhino Atlantic
 • 10.42
  MikelWJ - Look at Me Now (feat. Cryptic Wisdom)
  Album: Michael Wilson Jones
  Bolag: Mikelwj
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista