Möt Gunnel Lindblom - regissör och skådespelare

44 min

Gunnel Lindblom har arbetat som skådespelare och regissör i 65 år, både med teater och film. Just nu är hon aktuell som regissör på Dramaten. Hon intervjuas av Anneli Dufva.

Gunnel Lindblom fyller 86 år i december och är välkänd efter ett långt och pågående yrkesliv. Hon har en lång, lång meritlista efter att ha arbetat som skådespelare och regissör i minst 65 år vid det här laget – både med teater och film. Känd inte minst för sina roller i flera av Ingmar Bergmans filmer. 

Hon föddes i Göteborg och utbildades på elevskolan vid Göteborgs Stadsteater 1950-53. Lindblom lockades av Ingmar Bergman till Malmö Stadsteater, där han var chef på 50-talet, och hon gjorde där en rad stora roller – bland annat Gretchen i Goethes Faust och Solveig i Ibsens Peer Gynt.

Hon gjorde också en rad filmer med Bergman som regissör. Och hade även roller i Mai Zetterlings filmer, Älskande par och Flickorna.

Gunnel Lindblom  har både spelat och regisserat på tv-teatern och i radioteatern och hon har regisserat filmer som Paradistorg och Sally och friheten. Men hon har även regisserat teater i Norge och Danmark och hon har arbetat mycket på Dramaten där hon spelat i uppsättningar regisserade av såväl Ingmar Bergman, som Eva Bergman, John Caird och Staffan Valdemar Holm. Själv har hon satt upp bland annat Tjechov, Ibsen, Strindberg och Jon Fosse och nu senast Thomas Bernhards pjäs Ritter, Dene, Voss som spelas nu på Dramaten.

Alla tre som är med i pjäsen är tidigare intervjuade i Teaterprogrammet: Staffan GötheStina Ekblad och Irene Lindh.

Snart har Gunnel Lindblom också premiär på en ny svensk kortfilm av Åsa Kalmér. I Möte om eftermiddagen spelar hon mot Sven-Bertil Taube i ett äktenskapsdrama som specialskrevs av Henning Mankell för Gunnel Lindblom och som också finns som Radioteater med just Lindblom.

Gunnel Lindblom valde en bit ur Lorcas Fröken Rosita som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.08
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista