Serbien - Kosovo tur och retur Ekots Johanna Melén, Stockholm

3:08 min

Utrikeskrönikan den 27 januari 2017.

Stockholm, fredag. 

I år har det gått 25 år sedan Bosnienkriget startade, 22 år sedan samma krig tog slut och 18 år sedan det senaste Balkankriget, det mellan Serbien och Kosovo fick sitt avslut.

Med tanke på hur mycket annat krig och elände det finns i världen idag kunde man ju tycka att det vore på sin plats att i alla fall lämna de gamla krigen bakom sig.

Men nej.

En lördag för ett par veckor sedan rullade ett tåg ut från centralstationen i Serbiens huvudstad Belgrad, målat i den serbiska flaggans färger och prytt med texten "Kosovo är Serbien" på 21 olika språk. Slutdestination var staden Mitrovica i norra Kosovo.

Efter ett krig som krävde tusentals människors liv och som drev hundratusentals på flykten förklarade sig Kosovo självständigt från Serbien 2008. Fast i Serbien ser man fortfarande Kosovo som en del av sitt land. Sedan några år pågår EU-ledda försök att komma fram till någon slags lösning och då kan man ju tycka att det inte direkt bidrar till försoningsprocessen att skicka iväg ett tåg med texten "Kosovo är Serbien".

Och genast började krigsretoriken mullra.

Precis som den åter mullrar i Bosnien-Hercegovina.

En mycket kall tisdag i början av året satt jag på kommunhuset i Srebrenica, några kilometer från det stora gravfältet som också fungerar som minnesplats över den värsta massakern i Europa sedan andra världskriget, och pratade med stadens nya borgmästare som sa att nej, det där har överdrivits, en del som sägs ligga begravda där lever i själva verket och general Ratko Mladic, som av krigsförbrytartribunalen i Haag är en av de som anklagas för att ligga bakom massdödandet av över 7000 muslimska män och pojkar, ja han, sa den nya borgmästaren i Srebrenica, försvarade bara sitt folk, bosnienserberna. En hjälte.

Upp och nervända världen kan man tycka och det är ju inte direkt så att det här är länder som inte saknar verkliga problem att ta itu med. Läs till exempel Transparency internationals senaste rapport om korruptionen i världen som kom häromdagen och som visar på fortsatt stora problem i länder som Serbien, Kosovo och Bosnien-Hercegovina. Kanske är det rent ut av frestande att dra upp oförrätterna ur det förflutna eller att hänge sig åt nationalistisk retorik för att få sina väljare att tänka på annat.

Det är bara det att när jag pratar med de här väljarna är det ganska få som går på den taktiken. Som Nada som jag träffade på en trottoar i Srebrenica och som sade att det verkar som om politikerna i själva verket stortrivs när det hettar till för då kan de bara fortsätta som vanligt utan att ta itu med de riktiga problemen. Ja Nada sa till och med att politikerna skapar problem, för sina egna intressens skull.

Som att skicka iväg ett tåg från Belgrad i Serbien till Mitrovica i Kosovo med texten "Kosovo är Serbien" på.

Visste ni förresten att det snart är presidentval i Serbien?

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".