Göteborgs filmfestival: Från Bonusfamiljen i tv-rutan till Harry Schein på bioduken

19 min

Följ med Roger Wilson och Emma Engström till filmfestivalen i Göteborg – från nya svenska komediserien "Bonusfamiljen" till den nya filmdokumentären "Citizen Schein".

Podd 1: Tom of Finland på bioduken och svenskt drama i "Exfrun"

Efter första helgen på Göteborg filmfestival är Roger Wilson och Emma Engström tillbaka med en ny festivalpodd.

Ett nytt pris för i år är det som Nordisk film & tv-fond delar ut till bästa manus till en tv-serie. Fem serier från de olika nordiska länderna tävlar om 200 000 kronor.

Bland de tävlande hittar vi norska "Nobel" som beskrivits som en norsk Homeland, danska "The day will come" om två bröder som bor på ett barnhem där de utsätts för våld och förnedring, isländska "Prisoners" som utspelas på ett kvinnofängelse och finska "Love and Order" som utspelas efter en storm som fått folk att spåra ur.

Sveriges bidrag är komediserien "Bonusfamiljen" som har premiär på SVT på måndagskvällen. Handlingen kretsar kring Patrik och Lisa som försöker balansera sina respektive barn, ex-partners och deras föräldrar i sin nya familjebildning.

Roger Wilson har träffat skådespelarna Vera Vitali och Erik Johansson som var i Göteborg för att visa några avsnitt av serien på den stora galavisningen.

Festivalen i Göteborg handlar inte bara om det senaste från tv-serieboomen. Det brukar också pratas en hel del om läget för svensk film, ofta med bekymrad min. Hur ska det gå, liksom. Lite som det var i början av 60-talet när just tv tömde biograferna på folk.

Då blev räddningen lite oväntat en österrikare som var expert på vattenrening. Harry Schein var socialdemokrat som älskade sportbilar och blev en maktspelare i kultursfären. En av hans största bedrifter var att han hittade på ett sätt att få in mer pengar till svensk film, pengar som delades ut mot hårda kvalitetskrav.

Hur det gick till ser vi i den nya dokumentären Citizen Schein som också visas på festivalen. Men varför göra film om ingenjören som ville ta revansch på sin barndom?

P1 Kultur träffade filmmakarna Jannike Åhlund , Kersti Grunditz Brennan, och Maud Nycander.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista