En officer och gentleman, kampen mot nättrollen och Nils Bildt

41 min

Vad krävs för att bli rekryterad? Om vilken taktik som funkar mot näthat och Nils Bildts släktträd.

En officer och gentleman

År 1982 gick 3 procent av BNP till försvaret och den romantiska filmen En officer och gentleman var den stora succén.  I dag har det svenska försvarsanslaget minskat till 1,1 procent av BNP.

Thomas undrar hur mycket försvaret ska få kosta och varför är det så svårt att rekrytera soldater, sjömän, officerare och gentlemän idag? Och vilka kompetenser är det Försvarsmakten saknar och efterfrågar?

Robert Forss, marknadschef på Försvarsmakten, kommer till studion.

Kampen mot näthatarna

Vilken är den bästa strategin när man drabbas av näthat? Handbollsspelaren Linnea Claeson uppmanade för några veckor sedan på sitt Instagramkonto @assholesonline till kollektiv kamp mot nättrollen genom att gå till motangrepp, förlöjliga dem eller kontakta deras mammor och pappor.

Hon kommer till studion och jag ska fråga hur det har gått.

Medverkar gör även Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon har skrivit en bok om just hat, kärlek och mobbning på nätet.

Nils Bildts släkt

Under de senaste dagarna har rapporteringen kretsat mycket kring Nils Bildt och hans framträdande i Fox News. Men vem är han egentligen? En av våra lyssnare har tagit reda på Nils Bildts eventuella släktskap med Carl Bildt.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista