Växter kan kommunicera med elektronik (R)

19 min

Digitala hybridblommor – naturliga växter med elektroniskt skelett? Svenska forskare är på väg att göra detta möjligt. I veckan presenterade de nya resultat.

Elektronikforskare i Norrköping har blivit flitiga kunder hos en närbelägen blomsterhandel. De behöver krukväxter för sina experiment med att föra in elektroniska komponenter i växtens stam och löv.

Forskarna vid laboratoriet för organisk elektronik sökte länge efter en elektriskt ledande polymer, en plast i flytande form som en vanlig blomma kunde suga upp i sin stam utan att ta skada. Till slut fann forskarlaget en sådan som kan fastnar i växtens vattenledning och blir elektriska komponenter som kan styras utifrån.

De söker skapa sensorer som kan hålla koll på växthormoner, och elektroder för lagra energi i plantor. Det är som att ge växten ett nervsystem, med vilket vi kan avläsa och styra en växt, säger forskningsledaren Magnus Berggren, professor i organisk elektronik, Campus Norrköping, Linköpings universitet, Eleni Stavrinidou och Eliot Gomez, forskare vid laboratoriet för organisk elektronik.

Reportaget om e-växterna sändes första gången 16 mars 2016. 

Läs mer om forskargruppens senaste resultat

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".