Viga eller inte viga - finska präster protesterar mot kyrkolagen

45 min

Den 1 mars vigdes de första homosexuella paren i Finland. Ännu är det bara fritt fram för borgerliga vigslar, men en grupp präster har lovat att idka civil olydnad och börja viga hbtq-par.

Den 1 mars trädde en ny könsneutral äktenskapslag i kraft i Finland som möjliggör samkönade äktenskap. Kyrkan i Finland är fortfarande starkt delad inför den nya lagen, och har inte kunnat fatta något formellt beslut om hur den ska förhålla sig. Inför vårens kyrkomöte har 15 ombud föreslagit att kyrkan i Finland ska börja viga samkönade och att alla präster ska kunna välja fritt om de vill viga. Samtidigt håller biskoparna på med en utredning om kyrkan ska behålla eller släppa vigselrätten. Men vissa präster i Finland planerar att börja viga samkönade redan nu. De kommer alltså att bryta mot kyrkolagen - men ändå kommer deras vigslar att vara juridiskt giltiga. Reportage från Helsingfors av Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson.

 

Kopter flyr Sinaihalvön efter mordvåg

Hundratals egyptiska kopter har flytt från sina hem i Sinaihalvön i Egypten efter att terrororganisationen Islamiska Staten, IS, inlett en mordvåg på kristna. De senaste veckorna har sju kopter dödats- i sina egna hem. Nu finns oro att mordvågen ska spridas till andra delar av Egypten. Morden på Sinai kommer knappt två månader efter att den koptiska katedralen utsattes för ett sprängattentat. Hör Sveriges korrespondent Cecilia Uddén, som nyligen varit i Ismailia vid Suezkanalen dit kopter från Sinai flytt.

 

Unga avsked

Vad gör man när ett syskon bestämt sig för att försvinna, utan att att först säga hejdå? Och hur orkar man med att varannan vecka säga hejdå till sitt barn? Avsked är temat i pjäsen med samma namn som just nu spelas på Unga Klara i Stockholm. Den riktar sig till ungdomar och vill uppmana till att inte rygga tillbaka för det som känns tungt. Reporter Matilda Ljungkvist har varit på generalrepetitionen och regissören Elin Skärstrand och skådespelaren Léoni Vincent. Studioföljning med David Oest, församlingspedagog i Göteborg, om hur han skapar utrymme för existensiella frågor bland de unga han jobbar med.

 

Synd, smuts, och självhat i ny kyrkoroman

Till femhundraårsjubileet av reformationen släpper författaren Jeremiah Karlsson sin roman, Protestanten, som handlar om den unge och ilskne Lundaprästen Simson. Han plågas av en kärlekslöshet till sig själv, hans äktenskap knakar i fogarna, och han vacklar i sin relation till Gud. Författaren Jeremiah Karlsson gästar Människor och tro.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".