Algoritmerna tar över - och klassiska sovjetiska tecknade filmer

Här finns inget ljud

I dagens P1 Kultur granskar vi våra omsusade "algoritmer". De dolda koder som nu kan styra allt från filmval till nyhetskonsumtion och konstutställningar. Och om Tom of Finland, som nu intar Sverige.

Algoritmer blir allt mer centrala för vårt sätt att ta del av information och nyheter. Det är inte längre i första hand redaktörer som vaktar grindarna till informationen som vi ska nås av. Det är kodade kommandon som ser till att vi får veta det som prioriteras av stora teknikbolag.

Men algoritmerna finns nu överallt runt omkring oss - och vi har blivit beroende av dem om vi vill fortsätta leva som vi gör i dag. Reportern Fredrik Björkman har tittat närmare på algoritmernas makt.

Maria Brander, filmkritiker i Expressen, kommer också till studion för att diskutera några av alla de filmer som har premiär i dag: "Tom of Finland", om den omsusade serietecknaren och gayikonens liv, och den sydkoreanska zombiefilmen "Train to Busan".

I veckans Klassiker berättar Kulturredaktionens Fredrik Wadström om de sovjetiska tecknade filmer som fick honom att verkligen spärra upp ögonen.

Och så har Jenny Teleman sett Elin Wägners feministiska klassiker "Norrtullsligan" - som nu satts upp i Stockholm.

Programledare: Roger Wilson.

Producent: Mattias Berg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.40
  Home - Resonance
  Album: Odyssey
  Bolag: Midwest Collective
 • 13.40
  Ttes Raides - Les Autres
  Album: Banco
  Bolag: Warner Music
 • 13.51
  E-not - Wait a Minute!
  Album: Cartoons 1
  Bolag: cartoons
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".