Jenny Diski – den motvilliga resenären

41 min

Lundströms tar denna veckan sportlov, men vår eminenta kollega Katarina Wikars gör ett program om författaren Jenny Diski.

Avmätt humor. Intensiv själviakttagelse. Knivskarp page.

Förra året dog den brittiska författaren Jenny Diski 69 år gammal. Om hon så inte uppfann hybridgenren självbiografi och reseskildring så tillförde hon den en välbehövlig dos negativt tänkande. Sällan har väl en resenär varit så motvillig, att resa tusentals mil bort bara för att återigen kunna vara stilla någon annanstans.

Som till Antarktis i ”På tunn is”, eller i rökkupé genom USA i ”Främling på tåg”. Och hon blir intressant nog aldrig kokett, kanske för att utanförskapet för henne var en överlevnadsstrategi, tidigt utkastad hemifrån av fullständigt inkapabla föräldrar.

I ”Den sista resan” varvar hon sin dagbok om cancerbehandlingarna och den förestående döden med minnena från tiden som fosterbarn hos Doris Lessing på 60-talet, en komplicerad relation som kantig löpte över femtio år.

Katarina Wikars träffar bl. a litteraturvetaren Birgitta Holm och reseskribenten Anders Mathlein för att diskutera Diski.

Uppläsare: Iréne Lindh och Ingela Olsson

Översättare: På tunn is och Främling på tåg - Meta Ottosson, Den motvilliga resenären, Allt jag inte vet om djur och Den sista resan - Cecilia Franklin

Att bli ignorerad av djur på deras eget territorium är en obeskrivlig ära - om elefanterna i ”Allt jag inte vet om djur”.

Det enda trygga avståndet till ens hem är det mycket stora – ur ”Den motvilliga resenären”.

Musik som spelats i avsnittet

 • 08.05
  Ross Bolleter - Nallan Void
  Ross Bolleter
  Austral Voices
  Etikett: NEW ALBION
 • 08.38
  Sarah Hopkins - Songs Of The Wind
  Sarah Hopkins
  Austral Voices
  Etikett: NEW ALBION
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista