Trestegspiskor och existentiell politisk Brexit-ångest: Ekots Staffan Sonning

3:14 min

Utrikeskrönika den 3 februari 2017. London.

London fredag.

Nu ska jag berätta vad en tre-strecks-piska är. Det är en order från en partiledning i Storbritannien som innebär att partiets parlamentsledamöter måste rösta som partiledningen har bestämt, annars riskerar de uteslutning ur partiet. Three line whip, heter det på engelska.

Hemma i Sverige är partipiska också ett begrepp, men det används oftast för att på ett avståndstagande sätt beskriva hur en partiledning förbjuder partimedlemmar att rösta som de själva tycker vore rätt. Partilinjen måste följas.

I Storbritannien är det ett etablerat formellt begrepp som nästan aldrig används på ett avståndstagande eller nedlåtande sätt. Varje parti av någorlunda storlek har en särskild pisk-avdelning, med en chefspiska, Chief Whip och ett antal underlydande piskor, Whips. Det är människor, alltså, inte verktyg med diverse användningsområden.

Chefspiskan ären nyckelperson i partiet och är en medlem i regeringspartiets utvidgade regering.

Rollen om piska hänger ihop med Storbritanniens valsystem, som är helt annorlunda än det svenska. Parlamentsledamöterna väljs utifrån det som på svenska heter majoritetsval i enmansvalkretsar, det vill säga varje valkrets väljer sin parlamentsledamot. Ett parlamentsval i Storbritannien är egentligen 650 val, ett per valkrets. Och det parti som vinner flest av dom här småvalen, blir störst i parlamentet.

Det här systemet gör att varje parlamentsledamot blir väldigt lojal med sin valkrets. Den som röstar i parlamentet på ett sätt som valkretsen inte vill, löper stor risk att bli av med sin plats i nästa val.

Därför är det rätt vanligt, att parlamentsledamöter röstar emot partilinjen. Och det är där piskorna kommer in. Deras uppgift är att försöka ena partiet så gott det går. Varje vecka finns en lista på ärenden som är på gång. De graderas utifrån hur viktig frågan är för parlamentet. Graderingen har tre steg: Ämnet är understruket med ett, två eller tre streck.

Tre streck, då är det allvar: Det är en direkt order, den som inte lyder, riskerar att uteslutas ur partiet. DET är alltså trestreckspiskan.

Senast i veckan, utfärdades en trestreckspiska. Det var oppositionsledaren Jeremy Corbyn, som använde den för att försöka tvinga ledamöterna för oppositionspartiet, socialdemokratiska Labour, att rösta FÖR förslaget att ge premiärminister Theresa May mandat att lämna in ansökan om att lämna EU.

Det gick sådär. Ungefär var femte labourledamot trotsade piska och partiledare och röstade emot. Flera medlemmar i Corbyns skuggregering lämnade sina poster för att kunna rösta emot partiledarens order.

Kommer de därmed att uteslutas ur partiet? Nä knappast. Men som bild av den existentiella politiska ångest som Brexit innebär för inte minst Labour, funkar det ganska bra.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".