Trump liknar en arab: Ekots Cecilia Uddén, Kairo

4:18 min

Utrikeskrönikan den 6 februari 2017. Kairo.

Här är Kairo, måndag.

Överallt där jag varit de senaste två veckorna - Gaza, Jerusalem, Kairo, Amman, Ramallah, har jag kunnat konstatera att Donald Trump är populär. Visserligen inte hos den liberala eliten, inte bland människor som drabbas av det just för tillfället upphävda inreseförbudet, och inte band medvetna aktivister - men väldigt många andra araber tror att de ska vinna på Trumps nyckfulla oberäknelighet - eller som skräddaren i Gaza sa: av galna människor kan man alltid vänta sig något gott.

Och så finns det en grupp till: Arabvärldens satiriker, som haft skrattfest i två veckor under rubriken: Han är ju precis som en arabisk diktator.

Amerika du liknar ju oss, skrev den libanesiske bloggaren och arkitekten Karl Sharro i ett fiktivt brev med Avsändare "arabvärlden" där avsändaren nickar gillande och igenkännande åt Donald Trumps aversion mot CNN - eller att kalla journalister för lögnare och döma ut demonstranter som professionella anarkister och avlönade provokatörer. Men allvarligt talat skriver sen Arabvärlden till Donald Trump - ungdomsprotester? Kunde ni inte ha hittat på något annat - det där är ju plagiat, det har ni snott från oss.

Sedan kommer frågan hur ska omvärlden bevaka USA under Trump - och där känner avsändaren Arabvärlden, ett visst medlidande med USA. Jo för Arabvärlden har också drabbats av de där reportrarna som reser ut på landsbygden för att uppvigla medborgarna och på ett nedlåtande sätt fråga dem om de inte är arga, och vilken roll religion spelar i deras liv och för hur de röstar, och om dessa bönder och fabriksarbetare alls vet något om världen.

Och när Donald Trump sen talade om svek och förräderi och sparkade USAs tillförordnade justitieminister, och när han tog med sig en egen hejarklack som fick sitta längst fram och beundra och applådera när han skulle tala inför CIA - ja då ansåg Arabvärldens satiriker att den nye amerikanske presidenten klarat eldprovet, för det är just så Arabiska diktatorer gör.

Nu återstod bara besvikelsen över att presidenten själv inte är militär, men genast dök en alternativ bild av Donald Trump upp på sociala medier i arabvärlden - där han sitter med gult hår guldfåtölj i beige militäruniform, med medaljer och epåletter, guldstjärnor och korslagda svärd - en sån uniform som många arabiska diktatorer och generaler fotograferats i.

Så ställdes frågan på satirkonton på twitter: ja hur länge ska vi låta honom hållas innan vi MÅSTE invadera för att befria det amerikanska folket från denne diktator.

Ja, så låter satirikerna.

Men i palatsen i Mellanöstern finns Trumps trogna supporters, gulfstatsledare i guldfåtölj, president Sisi i Egypten, den saudiske kungen, det vill säga de konservativa sunniledarna som inte med ett knyst kritiserat inresereglerna som kallas muslimförbud, deras egna länder var ju inte drabbade och tack gode gud att islamistkramaren Obama är borta eftersom de alla är belåtna med att Obama är borta och att Trump intagit en ny-aggressiv ton mot Iran.

Där är man nöjd med att Trump ser mer och mer ut som en arabisk diktator, som knappast kommer att kritisera någon brist på mänskliga rättigheter. Putin må vara en mördare, konstaterade Trump igår, men vaddå det finns många mördare och du tror väl inte att vårt land är så oskyldigt?" sa Trump.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".