Sociala medier i dansk politik: Samuel Larsson, Kristianstad

3:12 min

Utrikeskrönika den 7 februari 2017. Kristianstad.

Kristianstad tisdag.

De dagar man försöker sköta sitt jobb som Danmarkskorrespondent från den svenska sidan Öresund är man rätt glad att det finns sociala medier. Och glad att danska politiker är helt vilda i att använda dem.

Här kan man sitta på avstånd och följa den politiska debatten i realtid, helt oberoende av traditionella nyhetsbyråer. Här kan man se politiska initiativ födas och fäktas ner. Här släpps spektakulära nyheter, och här får man titta in bakom kulissen i det politiska Danmark.

Det är naturligtvis helt omöjligt att göra en rättvis jämförelse mellan Sverige och Danmark på det här området. Men min bestämda känsla är ändå att Facebook och Twitter spelar en helt annan politisk roll i Danmark än i Sverige. Att enskilda parlamentsledamöter försöker få sina frågor på dagordningen genom att mobilisera på sociala medier är kanske inte så konstigt - varken här eller där. Men att ministrar - och i Danmark kanske mest av allt självaste statsminister Lars Løkke Rasmussen - skippar hela avdelningar med spinndoktorer och pressekreterare, redaktioner och politikjournalister och talar direkt med vanliga danskar - där finns det definitivt en skillnad.

Till exempel var det på Twitter statsministern i våras plötsligt antydde att Danmark var i regeringskris. Det var också där och inte på någon presskonferens han i höstas meddelade världen att Danmark hade fått en ny regering.

Danska regeringen är såklart inte dummare än att de förstår möjligheten att kommunicera direkt med stora delar av det danska samhället. När regeringen skulle lansera ett stort reformpaket nyligen så presenterade Lars Løkke Rasmussen alltihop live på Facebook. Genomslaget blev enormt. Pressen fick vänta med att ställa frågor till dagen efter.

Men den stora skillnaden mellan den svenska och danska statsministern på det här området är nog ändå hur Lars Løkke använder sociala medier inte bara som en megafon. Nä, här hänger han också bara för att på ett alldagligt sätt småprata med andra danskar. Handbolls-VM, tv-serier, slipsar och flygplansmat. Och vi får veta att hans älskade hund fick avlivas i veckan. Han skojar och är personlig. Han svarar och går i debatt. Ofta med rikliga mängder smileys.

Dessutom får vi genom rader med live-sändningar följa med när han är ute och cyklar, hälsar god jul från Betlehem, tittar på isberg på Grönland - eller nu senast - i detalj visar upp varje vrå av sin representationsbostad. Tusentals nyfikna tittare fick se pynt från Danmarks koloniala förflutna, pingisrummet där åtskilliga statschefer fått stryk av sin danska kollega - och precis vilken stol George W Bush av säkerhetsskäl inte fick sitta på vid matbordet.

Ja, ni hör själva. På sociala media är Lars Løkke en helt vanlig dansk. Tyvärr verkar den vardagsnära framtoningen inte hjälpa honom speciellt mycket. Hans popularitetssiffror är i botten. Nästan dubbelt så många danskar skulle hellre se oppositionsledaren Mette Fredriksen som statsminister. Hon har inte ens ett Twitterkonto.

 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista