Magnesiumimplantat – metallen som försvinner i kroppen

19 min

Tänk dig en metallskruv som kan brytas ner av kroppen och försvinner som implantat. På Tandläkarhögskolan vid Malmö högskola forskar man på magnesiumimplantat med lovande egenskaper.

Forskare från Tandvårdshögskolan på Malmö högskola har i en ny avhandling kunnat visa hur magnesium bryts ner i kroppen och hur det kan användas som implantat.

Mycket inom sjukvården handlar om att reparera kroppsdelar som gått sönder. Väldigt mycket går att rekonstruera med modern teknik, men en stor utmaning är vad man ska använda för material eftersom kroppen har en tendens att antingen bryta ner eller stöta bort främmande ämnen.

Silvia Galli som är tandläkare och forskarE på Tandvårdshögskolan på Malmö högskola har undersökt hur magnesium fungerar som implantat. I sin avhandling har hon kunnat visa hur benet binder till metallen som sakta bryts ner för att sedan försvinna helt.

Vi pratar också med Lars Magnus Bjursten som är professor i bioimplantatsforskning på Lunds universitet, och Ann Wennerberg, professor i oral protetik på Malmö högskola.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.27
  Silver Maple - Superior
  Album: Residuum
  Bolag: © 2016 Silver Maple
 • 12.28
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".