Brev till döttrar, saker vi önskat vi vetat när vi var 15 och det nya virtuella flickrummet

Här finns inget ljud

Idag om vad vi egentligen skulle behöva veta som unga och om teater från flickrummet som flyttat till nätet. Dessutom: Hassan Blasims skrivarskola och vårens hetaste dataspel.

Vad behöver ska en mor berätta för sin dotter? I antologin Brev till min dotter skriver kända kvinnor till sina döttrar. Redaktören Elcim Yilmaz gästar P1 Kultur.

En annan aktuell bok tar sikte på samma tema: I Johanna Wester och Diana Olofssons Saker jag hade velat veta när jag var 15 skriver ett drygt tiotal kvinnor till sina yngre jag. Katarina Wikars har läst och extraherat livsråden.  

Hur ser dagens flickrum ut? På vilket sätt förändras förutsättningarna när flickrummet flyttar ut på sociala medier och youtube? Det är en utgångspunkt för teatergruppen Potato Potatos nya föreställning I'm her(e).   - om ett nytt flickrum som är uppkopplat mot hela världen.

Det är högsäsong för uppmärksammade spelsläpp. Inte bara storserier som  Zelda och Mass Effects kommer med nya spel, även en helt ny spelserie, Horizon, släpper ett första spel. Dessutom finns det guldkorn att vaska fram bland mindre indiespel, som till exempel Night in the Woods. Samtal med kulturredaktionens Kalle Kovacs.

Den irakisk-finske författaren Hassan Blasim slog igenom och hyllades med sina novellsamlingar "Galningen på frihetstorget" och "Irakisk kristus". Nu befinner han sig i Göteborg där han håller i en kurs i kreativt skrivande för mestadels nyanlända.

I dagens essä från OBS får vi lära känna språkforskaren, diplomaten och hedonisten Johan David Åkerblad - det excentriska geniet som knäckte Rosettastenens gåta.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.26
    Zara Larsson - Uncover
    Album: Introducing
    Bolag: Universal Music AB
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".