Pussyhats som "musmössor" eller "fittmössor" och om livstilspressen mot cancer

41 min

Vilken effekt har initiativet pussyhats? Hur påverkar råd om kost och motion cancerpatienters välmående?

Pussyhats - musmössor eller fittmössor

I dagens Nordegren & Epstein reder vi ut fenomenet Pussyhat. Thomas stötte på ett gäng tjejer som satt och stickade på de rosa mössorna inför internationella kvinnodagen i morgon. Men vad är det för pussyhats de stickar och vad ska de kallas på svenska?

Och innehåller det feministiska upproret mot Donald Trump också ett sexistiskt förakt mot konservativa kvinnor? Thomas vill veta och har bjudit in designern Pernilla Klüft till programmet.

Livstilspressen mot cancer

En ny studie visar att motion hjälper mot den trötthet, fatigue, som cancerpatienter kan få av behandlingen. Karin Nordin, forskare och professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet, kommer till studion. Vad vet vi egentligen kring hur cancer påverkats av yttre faktorer som träning och kanske kost? Och kan detta leda till ytterligare ett krav på cancerpatienter att kämpa mot något vars utgång kanske inte bestäms av en själv?

Sveriges Radios Cecilia Läckberg Blom, som sedan ett år tillbaka är friskförklarad från cancer, berättar sin historia och syn på omgivningens roll.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Naila Saleem
Producent: Anders Backlund

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.12
    That Boy Moy - Overtime (feat. Gt Garza & Fed Marciano)
    Album: God Got Me
    Bolag: TEAMBLOCKBOI
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".