Syskonrivalitet och otäcka barn i romandebut; von Trier filmar igen och Svek på scen baklänges

Här finns inget ljud

Möt romandebuterande Johanne Lykke Holm i ett samtal om syskonskap och att skriva som en häxa. Och vad drar von Trier ännu en gång till Dalsland? Och nu är goda råd dyra igen.

Lars von Trier filmar igen, inspelningarna av den kommande filmen The house that Jack built med holywoodstjärnorna Uma Thurman och Matt Dillon har just påbörjats i Dalsland. P1 Kulturs reporter Emma Engström har mött regissören.  

Författaren Johanne Lykke Holm är aktuell med romandebuten Natten som föregick denna dag. Mona Masri träffade henne hemma i Köpenhamn för att prata om syskonrivalitet, otäcka barn och hur man skriver som en häxa.

Otrohet och svek - det är temat för en av nobelpristagaren Harold Pinters mest kända pjäser, som heter just Svek. Nu sätts den upp på Malmö Stadsteater - spelad baklänges. Vi har besökt repetitionerna inför helgens premiär.  

I Veckans ord har Karin Arbsjö noterat att det goda rådet är tillbaka, kanske på bekostnad av det lättvindliga tipset och den icke-värderande peppen. Veckans ord är "råd". 

Författarens död konstaterades av den franske filosofen Roland Barthes i en essä för femtio år sen. I dagens essä från OBS undersöker kulturredaktionens Mikael Timm författarens tillstånd i dagens kulturklimat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.05
  Claudio Abbado - Mozart: Requiem In D Minor, K.626 - 3. Sequentia: Dies irae
  Claudio Abbado
  Mozart 111 Vol. 2
  Etikett: Universal Music Ireland Ltd.
 • 13.51
  Jonas Kaufmann - Winterreise, D911: Gute Nacht
  Jonas Kaufmann
  Schubert: Winterreise
  Etikett: Sony Classical
 • 13.53
  Black Alien - Mister Niterói
  Album: Babylon By Gus Vol. 1 - O Ano do Macaco
  Bolag: Deckdisc
 • 13.55
  Anne Sofie von Otter - Chanson d'Automne
  Anne Sofie von Otter
  Douce France
  Etikett: naïve classique
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista