Svart filmvåg, dokumentär om att förlora ett barn och Gradvall möter rapparen Stor

Här finns inget ljud

I fredagens P1 Kultur analyserar vi Tempo-aktuella regissören Raoul Pecks film "I Am Not Your Negro". Förläggaren Alle Eriksson kommer till studion.

Debatten #oscarssowhite ser redan ut att ha påverkat filmbranschen i grunden. Fler svarta skådespelare och fler filmer med svart tematik än någonsin var Oscarsnominerade i år. Och filmen Moonlight i regi av Barry Jenkins fick efter viss scenisk oreda priset för bästa film. 

Regissören Raoul Peck är på Sverigebesök i samband med Tempofestivalen och visar sin film "I Am Not Your Negro", den har även vanlig biopremiär 17 mars. Förläggaren Alle Eriksson, även aktiv i föreningen Tryck som samlar kulturarbetare ur den afrikanska diasporan kommer till studion för att tala om Pecks film.

Vi har också träffat regissören Amma Asante som gjort den bioaktuella filmen "A United Kingdom", som handlar om kärleken mellan en svart kronprins och en vit brittisk medborgare. En kärlekshistoria som fick stora politiska konsekvenser, och så småningom ledde till födelsen av den självständiga nationen Botswana. David Oyelowo spelar kronprinsen och Karin Svensson träffade både honom och regissören i London. 

På Tempo dokumentärfestival visas också regissören Karin Ekbergs nya film "Efter Inez". Den handlar om Denize och Filip som strax innan deras första barna ska födas, får veta att hennes hjärta inte längre slår. Nina Asarnoj har träffat Karin Ekberg som fick stor uppmärksamhet för sin förra film - "Att skiljas", som handlade om hennes egna föräldrars skilsmässa.

Dessutom kommer musikjournalisten Jan Gradvall till studion och berättar om sitt möte med rapparen Stor och hans pappa. Det visar sig att de båda har en mycket speciell relation till den världsberömde chilenske poeten Pablo Neruda, som belönades med Nobelpriset i litteratur 1971.

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Stor - Pappas Låt
  Album: Pappas Låt
  Kompositör: Masse Salazar
  Bolag: UNIVERSAL MUSIC
 • 13.47
  Stör - Pappas låt
  Album: Pappas låt
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 13.52
  2Pac - Dear Mama
  Album: Me Against The World
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".