Vad hade Lady Gaga att säga?: Ekots Inger Arenander, Washington

3:37 min

Utrikeskrönikan den 8 februari 2017. Washington.

Washington, onsdag.

I helgen var det finalmatch i den amerikanska fotbollsligan. Det kan ingen ha missat.

Kamrater förklarade reglerna i amerikansk fotboll medan vi stoppade i oss kycklingvingarna, revbensspjällen och de friterade lökringarna som hör till en megamatch som Super Bowl. 

Jag är inte jätteintresserad men tittade i alla fall i pausen och hörde och såg Lady Gagas supershow där hon flög in hängande i stålvajrar, klädd i en tajt metallskimrande dress och nätstrumpor.

Efter att Madonna sagt i ett nyligt framträdande, vid kvinnomarschen i Washington, att hon ville spränga Vita Huset fanns det en del som var nervösa att Lady Gaga skulle ha ett politiskt budskap - som Beyoncé på Super Bowl förra året när hennes dansare var klädda som svarta pantrar.

Här i USA är det en ny sheriff i stan, som det heter, och den politiska stämningen är så laddad att den går att ta på. Super Bowl är lite avkoppling och gemenskap som alla verkar ha längtat efter så rubrikerna var lättade efter Lady Gagas show - puh, inget politiskt.

Fast jag tror att det var det, om än mer subtilt än att spränga Vita Huset:

- musiken -

Woody Guthrie, folksångare och agitator på vänsterkanten skrev sången som ursprungligen hette God Blessed America for Me, som ett sarkastiskt svar på den sång Lady Gaga sjöng några stofer ur allra först "God Bless America".

Guthries text om att USA tillhör alla har en fras om en stor hög mur som hindrar tillträde.

Super Bowl är sport och NFL, Nationella fotbollsligan hade, sägs det, bett artister och annonsörer att vara restriktiva med politiska budskap.

Andra sportligor har inte varit lika försiktiga.

I den nationella basketligan har flera coacher talat mot presidentens tillfälliga inreseförbud för besökare från sju muslimska länder och flyktingstopp. Lagledaren för USA:s fotbollsherrar har protesterat och sagt att han tror inte att någon i landslaget tycker det är rätt att stänga ute varken muslimer eller någon annan grupp.

Kritiken har spridit sig till modevärlden. På männens modevecka i New York gick en modell på catwalken med en skylt med "not my guvernement", inte min regering och i Silicon Valley har stora företag som Apple och Google klagat.

Samtidigt i Vita Huset arbetar presidenten och hans stab nästan dygnet runt för att uppfylla löften till väljarna.

Det läcker som ett såll från den nya administrationen med skildringar av det interna arbetet som skapar bilder i fantasin - som att personalen jobbar långt in på natten i mörker för att de inte vet hur lamporna fungerar i sammanträdesrummet. Eller presidenten som är på en annan våning och tittar på TV och twittrar och ger sig ut i ensamhet i morgonrocken för att utforska sitt nya hem. Hur rådgivaren Steve Bannon, som skildras som liemannen av satirprogrammet Saturday Night Live, som ständigt retar Donald Trump, är den som egentligen fattar de viktiga besluten.

Journalisterna har ljugit ihop allt det där, twittrar presidenten. Det är jag som bestämmer.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".