Vad är det som låter? del 1/2 – Snålkodning

Här finns inget ljud

Nästan all musik vi idag lyssnar till i våra mobiltelefoner och via nätet är snålkodad, det vill säga degraderad jämfört med cd-ljud. Vad gör detta med musiken?

OBS - Vissa ljudexempel i programmet kan bli felaktiga och förvillande om man lyssnar i någon form av snålkodning. Därför finns längst ner här på sidan möjlighet att ladda hem programmet i poddversion (musiken förkortad) i form av förlustfri FLAC & ALAC (Apple) samt som PCM wave (linjär). Om en version inte fungerar kan det bero på din webbläsare, testa då med nästa version.

Av dagens snålkodade, degraderade ljudformat är nog mp3 det mest bekanta. Vad är det egentligen och hur mycket begränsar det vår möjlighet att uppleva musik?
Anders Olséns dokumentär är ett konsumentupplysningsprogram om vilka krav vi kan och bör ställa på de streamingtjänster som finns idag. I en djuplodande artikel konstaterade den ansedda tidningen The Guardian ungefär:

Snålkodning spelar ingen som helst roll för ljudkvaliteten, om man inte lyssnar förstås - för då spelar det en väldig roll.

I princip sker all musiklyssning för den unga generationen i mobiltelefonen via delade eller strömmande musikfiler på nätet. I 99 fall av 100 handlar detta om snålkodade filer, vilket innebär att man förlorar mycket i ljudkvalitet. Ändå är kunskapen om vad detta innebär för vår möjlighet att uppleva musik i stort sett obefintlig.
För Anders Olsén blev problematiken uppenbar då han under några år dagligen jobbade med snålkodning av alla möjliga och omöjliga ljud.

– Programmets huvudsyfte är inte att detaljbeskriva kodningens effekter eller att kliva ner på djupet i funktion eller skillnader mellan format som HE-AAC, Ogg Vorbis, AAC eller mp3, utan att informera om att snålkodning faktiskt existerar och vad vi bör tänka på när vi ska välja hur, och på vad vi lyssnar, säger Anders Olsén.

Medverkar gör bl a:
Ingvar Öhman – akustiker, högtalarkonstruktör & elektronikexpert
Lars Liljeryd – ljudkodar-konstruktör, trummis, innovatör, uppfinnare & entreprenör.
Nikki Pryke – ljudtekniker, DJ & musikproducent.
Eleverna Klara, Ima, Vilma, Gustaf & Gustav vid musikerlinjen på Södra Latins Gymnasium, Stockholm.
Fredrik Ebbersten - försäljare Hifi-klubben, Stockholm
Morten Remmer - managing Director för Wimp Sverige och Danmark
Lars Mossberg - utvecklingsingenjör Sveriges Radio
Fred Lane medverkar som The Guardian-läsare och Steve Kratz som "mobiltelefonförespråkare".
Och det bjuds på en hel del musik med utmärkande ljudkvalitet ur en eller annan aspekt.

En P2 Dokumentär av Anders Olsén, Ogjort.

Sedan programmet ursprungligen sändes har Wimp blivit till Tidal och Morten Remmer arbetar idag med helt andra verksamheter.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista