Polarprisvinnare och Sveriges mest oberäkneliga konstnär

59 min

Wayne Shorter och Sting får årets Polarpris - vad gör dem till värdiga vinnare? Sveriges mest oberäknelige konstnär har han kallats - nu är Stig Sjölund aktuell med ny utställning.

Årets Polarpris tilldelas den brittiske sångaren, basisten, gitarristen och kompositören Gordon Sumner alias Sting och den amerikanske jazzmusikern, saxofonisten och kompositören Wayne Shorter. Hör analys, anekdoter och eftersnack med Gunilla Brodrej, kritiker på Expressen; Nils Landgren, trombonist och Kulturnytts Berit Nygren.

Under 80-talet var han en av de som var med och förändrade konstbegreppet och han har kallats Sveriges mest oberäknelige konstnär, efter insatser som dragartist, spåman, stumfilmsaktör och tivolidirektör. Nu är Stig Sjölund aktuell med utställningen No business på Kristinehamns konstmuseum.

Lever vi i relationer som befriar oss? Eller stänger vi snarare in varandra och oss själva? I dagens essä från OBS skriver Aase Berg om boken Tio år i frihet, av Natascha Kampusch som hölls fånge i en källare i åtta år innan hon lyckades fly och märkte att hon kommit till ett nytt fängelse.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".