Byggemenskap i Hamburg och Zorns hundar

59 min

Löser vi bostadskrisen genom att bli våra egna byggherrar? Reportage från Hamburg om byggemenskaper. Samt essä om tågresans roll i litteratur och film och så besöker konstnärsfamiljen Zorns hundar.

Var ska vi bo i framtiden? Det är ingångsfrågan i P1 Kulturs reportageserie om bostadskrisen, som många ser som en av vår tids stora politiska knäckfrågor. I Tyskland har det blivit allt vanligare att bli sin egen byggherre. Boende bildar byggemenskaper för att få inflytande och ett billigare bostad. Och för Hamburg stad är vinsten områden som är mer socialt stabila. Reportage av Helene Alm.

Tåget, en symbol för livet och frigörelse - men också för det hotfulla. En katalysator både för vänsterprassel och mordkomplotter. I dagens essä från OBS har Per J. Andersson dykt ner i tågresans roll på bioduken och i litteraturen.

22 hundar hade konstnären Anders Zorn och hans hustru Emma. Än idag, snart 100 år efter husses död, fylls deras skålar med färskt vatten varje dag. Katarina Wikars gick en guidad tur på Zorngården och funderade kring upprätthållandet av ordningen efter döden.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Eskil Krogh Larsson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".