Kulturkrockar i Jordbro, husockupation i Neapel och minnets undflyende natur

59 min

Möt regissören Ivica Zubak, aktuell med dramakomedin Måste gitt; följ med till Neapel där husockupationer blivit vardag och vad är ett minne - essä från OBS.

Hur ser skildringen av förorten ut på film? Och hur ser kulturvärlden ut i fiktionen? Hör regissören Ivica Zubaks tankar om den aktuella dramakomedin Måste gitt där just dessa två världar möts.  

Kan vägen till större demokrati gå via husockupationer? I Neapel han staden under de senaste åren sanktionerat vissa husockupationer. De tidigare tomma husen har helt enkelt klassat som en gemensam nyttighet, och kring de ockuperade husen har det uppstått en gräsrotsrörelse av arbetslösa, konstnärer och akademiker som ställer radikala krav på att samhället ska förvaltas och styras underifrån. Lars Hermansson reste till Neapel för att förstå vad som ligger bakom slagord som gemensam nyttighet och deltagardemokrati.

Måste man sluta samla på sig minnen för att få tag i de gamla? Är det händelserna man minns eller bara orden man brukar använda då man berättar? I dagens essä från OBS ägnar sig Katarina Wikars åt privatarkeologi och borrar sig tillbaka genom sina minnen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".