Culture Casbah i Rosengård och Ewan McGregor om American Pastoral

59 min

I fredagens P1 Kultur summerar vi veckans serie om signaturbyggnader. Hur stark är arkitekturens kraft? Kan man bygga bort segregation med hjälp av spektakulära höghus som Culture Casbah i Rosengård?

Vad finns det för risker med signaturbyggnadstrenden och hur många sådana symbolbyggen tål världen? Kan en signaturbyggand utplåna eller minska geografiska klasskillnader? Eller är förväntningarna för höga på vad en signaturbyggnad ska åstadkomma hos kommuner och byggherrar? Och vad blir framtidens signaturbyggnader?

Arkitekten Cecilia Holmström och Dan Hallemar, landskapsarkitekt och skribent som även driver podcasten Staden, kommer till studion för hjälpa oss att reda ut detta och att analysera signaturbyggnadermasns roll i stadsbilden.

Ett aktuellt exempel på ett signaturbygge med ambitionen att minska segregationen i Malmö, är höghuset "Culture Casbah" i Rosengård. Vi talar med Terje Johansson, VD för MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, om hans förhoppningar om och visioner för vad denna byggnad ska åstadkomma.

Och så har frilansjournalisten Karin Svensson träffat skådespelaren och regissören Ewan McGregor som är aktuell med filmen "American Pastoral", där han både spelar huvudrollen och regisserar. Filmen bygger på Philip Roths Pulitzerbelönade roman från 2007, om en amerikansk familj som slits sönder när dottern radikaliserats av Vientnamkriget och begår ett terrordåd.

Vi hör också en OBS-essä om källkritik, fakta och lögn på Internet av journalisten och författaren Anderas Ekström. Det är den en avslutande delen av fyra i en serie om konspirationsteorier.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Nina Asarnoj

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".