Claire Wikholm, "sexflotten" och utomjordingen på film

59 min

Om rösten, synen, teatern – möt skådespelaren Claire Wikholm; berättelsen om det sociala experimentet "sexflotten" och essä om utomjordingen på vita duken.

Claire Wikholm har under decennier varit en av teatersveriges starkaste stjärnor. Tor Billgren träffade henne för att samtala om synens försvinnande, den hesa rösten och alla år på scenen.

Den 13 maj 1973 seglade flotten Acali ut från Las Palmas på Kanarieöarna för att korsa Atlanten med fem män och fem kvinnor under en svensk kaptens ledning. Färden var ett socialt experiment som senare kom att kallas kort och gott för "sexflotten". Filmaren och teaterregissören Marcus Lindeen samlade 40 år senare alla deltagare igen för att göra en dokumentärfilm om resan. Nu ställer han ut scenografin till filmen på Centre Pompidou i Paris.

Tanken på att vi inte är ensamma i världsrymden tycks vara djupt rotad i människan. Kanske tydligast kommer den drömmen till uttryck i otaliga filmer om utomjordingar. Dagens essä från OBS av filmkritikern Malin Krutmeijer handlar om aliens på vita duken.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".