Sergej hjärtar Margot? Ekots Maria Persson Löfgren i Moskva

3:41 min

Utrikeskrönikan den 14 februari 2017. Moskva.

Moskva tisdag.

Käre Sergej, första gången jag tittade djupt i dina bruna ögon var du mer intresserad av en brun tjock cigarr än att titta tillbaka in i mina blå.

Du stod och njöt omgiven av gräddan av Moskvas korrespondenter, som, precis som du talade engelska med amerikansk brytning. After all America is first, biggest and greatest och var det också då, långt före en Trump, för ganska många år sen. 

Varje år bjuder du in oss Sergej att tillsammans fira det nya året i någon av ryska MID - alltså motsvarigheten till vårt UD - i någon av MID:s många lokaler, det kan vara något 200-årigt palats eller det kan vara en modern höghusbyggnad i stål och glas, som den gång jag minns bäst då en lång kö väntade för att få tala med dig käre Sergej.

Alla ville tala med dig då och du ville tala med oss. Du var fortfarande den världsvane superdiplomaten, som tillbringat 17 år av ditt liv i USA, ytterligare massa år i varma Sri Lanka och så blivit utrikesminister i Ryssland. Det var inte svårt att föreställa sig då att du skrev poesi och tyckte om att sjunga. 

Men med åren har jag märkt en bitterhetens rynka i din panna och du kommer inte längre på nyårspartyt, du talar inte så gärna engelska offentligt, trots att den är perfekt, på presskonferenserna svarar du alltid på ryska, så var det inte förr.

Jag har tänkt mycket på dig Sergej den senaste tiden för om exakt en vecka kommer du träffa Margot och jag kommer träffa er båda - samtidigt. Vi kommer ses på pressträffen efter att ni har haft ert första möte på över två år du och Margot.

Det ska bli en presskonferens, en äkta med frågor, men förmodligen får vi svenska reportrar bara en fråga och den ryska en fråga.

När Putin var i Finland enades de finska kollegorna om en gemensam fråga. I mitt tycke en helt ointressant fråga, men så är jag inte heller från Finland. De frågade Putin och svaret blev det förväntade.

Vad ska vi då fråga dig om Sergej? Det har jag brytt mitt huvud med den senaste veckan, jag har övat långa komplicerade frågor på ryska i huvudet.

Vilken fråga kan få Sergej Lavrov ur balans, har jag tänkt. Finns den frågan och framförallt finns det ens någon fråga jag kan ställa som jag inte redan vet svaret på.

Och så det absolut svåraste: varför ens fråga en utrikesminister, som slutat upp att svara diplomatiskt och ärligt, utan istället faktiskt ofta ljuger det hade jag inte kunnat föreställa mig då när jag tittade djupt i dina ögon och du puffade på din cigarr.

Lögnerna om Ukraina, juntan i Kiev, som du kallar regeringen eller att felaktigt påstå att OSSE:s fredsobservatörer rapporterat att Kiev bär skulden för dödandet i Donbass. Eller den uppdiktade våldtäktshistorien om tyskryska Liza i Berlin, som du fortsatte upprepa trots tyska protester.

Eller ska jag visa mitt ärr på låret? Det dina landsmän bär skulden för, unga män som misshandlade mig och andra journalister för snart ett år sen. Vad har du Sergej gjort åt denna attack på pressfriheten? 

Så där har jag funderat, men sen tänkte jag låt lyssnarna komma med förslag. Så vad vill ni fråga Sergej Lavrov egentligen, kära lyssnare? Kom med era bästa tips, så lovar jag framföra dem till den samlade presskåren i Moskva om en vecka - lyssna då vilken fråga det blev egentligen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista