Stumfilmsmusik, kulturarvsförstörelse och skratt

30 min

Är stumfilmen tillbaka? Den ljudlösa filmen har på senare år uppmärksammats av en rad musiker - möt några av dem. Dessutom: Varför förstörs kulturarv i konflikter och skratt som försvar.

Stumfilmen är inte en så död konstart som man kanske lätt skulle kunna tro. På senare år är det många musiker som har intresserat sig för att göra ny musik till gamla filmer, ofta i improviserad form. Möt några av dem: Matti Bye, Svante Henryson med flera. 

I kriget i Syrien och Irak har förstörelsen av monument, historiska byggnader och gamla konstföremål uppmärksammats många gånger. Men varför blir kulturarvet blir en måltavla i en konflikt? Ny forskning visar på fyra olika motiv. Intervju med Joakim Kreutz, vid instituationen för freds-och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

Den svarta humorn är inte bara en lättnad i svåra stunder. Det är också något som visar att vi förstår de oskrivna reglerna i vår kultur och på det sättet kan skrattet också bli en väg till förändring. Det menar psykologen och författaren Jenny Jägerfeld i dagens essä från OBS.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".