Så odlas världens vanligaste krydda - Peppar

30 min

En gång så värdefull att den användes som betalningsmedel. Grön, svart, vit och röd – samma bär på olika sätt. Branka Veljovics besökte nyligen pepparodlingar i Indien. Om odling, smak och den bästa.

Branka Veljovic är inköpare på kryddföretaget Santa Maria, och köper bland annat in peppar. Flera gånger om året gör hon långa resor för att besöka odlingarna.

- Man får åka högt upp på krokiga vägar, berättar hon. Och det är en fantastisk naturupplevelse. Det kan komma en elefant gående förbi...

Den bästa pepparn kommer från Indien och odlas i små familjejordbruk.

- All peppar plockas för hand. Och den kan växa upp till tjugo meter högt upp.

Branka berättar hur man kan få fyra sorters olika peppar från samma bär.

I programmet berättas också om pepparens historia. Om romarna som älskade peppar och hämtade hem den från Indien med egna skepp. Om araberna som under långa tider hade monopol på handeln med peppar. Och om Vasco da Gama som hittade en ny sjöväg till pepparkusten.

Och så fördjupar vi oss i skillnaderna mellan svart- och vitpeppar.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".