Blir det ont om kippor, kors och slöjor på svenska arbetsplatser?

45 min

EU-domstolen gav ett belgiskt företag rätt att sparka en kvinna som bar slöja. Kommer domen att påverka mångfalden i svenskt arbetsliv?

Företag har rätt att förbjuda religiösa attribut på jobbet. Det är innebörden i ett beslut i EU-domstolen i veckan. Vad betyder nu detta för svenska arbetsplatser? Uppmuntras arbetsgivare att förbjuda religiösa symboler - särskilt den muslimska huvudduken? Lars Bäckström, arbetsrättsjurist på Almega, och Lise Donovan, chefsjurist på TCO, diskuterar i Människor och tro.

Förändringens vindar i Saudiarabien 

Kvinnors frihet i Saudiarabien är starkt begränsad på grund av den stränga tolkningen av islam. Men nu är landet inne i en omvälvande förändring av sin ekonomi och det på gynnar kvinnorna som behövs på den förändrade arbetsmarknaden. 

”Det låga oljepriset skapar öppningar för saudiska kvinnor”, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker och redaktör på Utrikespolitiska Institutet.

En liknande utveckling kan ses i Jordanien där många kvinnor vill kombinera yrkesliv och familjeliv, trots de normer som säger att kvinnans främsta uppgift är att vara mor. Vi möter Rania och Manal, två jordanska kvinnor som berättar om sina ambitioner och drömmar för frilansjournalisten Sophie Heine.

Statsbidraget till Sveriges unga muslimer drogs in – nu prövas beslutet i Förvaltningsrätten

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, har i ett antal år gett bidrag till Sveriges unga muslimer, SUM. Men nu senast blev det nej. Ett beslut som SUM har överklagat till JO och Förvaltningsrätten. Varför har MUCF ändrat sin syn på Sveriges unga muslimer? Johnny Lindqvist från MUCF medverkar i Människor och tro.

Församlingen sjunger om sorgen och våldet i Malmö

På söndag uruppförs en annorlunda ”Matteuspassionen” i S:t Johanneskyrkan i Malmö. Församlingen sjunger med i konserten, och texterna är nyskrivna av författaren Ylva Eggehorn. Inspirationen har hon hämtat från berättelser och livsöden i nyhetsflödet. Det handlar bland annat om flyktingar från Aleppo och om den unge man som blev skjuten vid en busshållplats. Organisten och körledaren Christian Schultze berättar i Människor och tro om den ovanliga satsningen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista