Stina och Gunilla om våld och makt

90 min

"Det har funnits stunder av maktlöshet i mitt liv. Jag minns hur orkeslös jag blev. Dubbel styrka behövs alltså - när man ofta är som svagast." Stina Wollter

Söndagens gäst Gunilla Andersson Svahn, ser sig som en varm och drivande person. Hon är beteendevetaren som arbetat för Kvinnojouren och sen många år tillbaka på ett akut- och utredningshem för barn och deras föräldrar som behöver stöd i sitt föräldraskap.

Gunilla skulle önska att barnens perspektiv och situation togs till vara bättre, att det fanns mer kunskap i samhället om våld och om hur det uppstår, för våld kostar så mycket – både vad gäller mående och hälsa och i reda pengar.

Gunilla utgår från ett feministiskt perspektiv och vill också prata om att våld handlar om makt och ojämlikhet. Skulle Gunilla få som hon vill, skulle vi både jobba mycket mer förebyggande men även mer systematiskt med barn och föräldrar som upplever våld.

Gunilla kopplar av i sällskap av djur och vänner och är i en ny fas i livet med numera vuxna barn. Hon drömmer om att få närhet till havet och att inte ha så många måsten – känna sig friare.

Hör Stina och Gunillas samtal på söndag kl 22-23.

Du som lyssnar, hur skulle du vilja att samhället ser på detta med familjer? Skulle du vilja att det fanns stöd och hjälp på ett tidigare stadium eller att samhället inte ingriper alls för att du värnar individens frihet?

Hur ser du på detta med makt? Hur tog du makt över ditt liv och din situation? 
Vad behövde du på vägen till frihet och trygghet?

Ring på söndag på nummer 018 – 17 40 20 kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal efter kl 23. Maila när det passar dig till sondagsstina@sverigesradio.se

Musik som spelats i avsnittet

 • 22.06
  Lana Del Rey - Love
  Kompositör: Lana Del Rey/Benjamin Levin
  Bolag: Universal
 • 22.23
  Marvin Gaye - Mercy Mercy Me
  Album: The Very Best Of Marvin Gaye
  Kompositör: Marvin Gaye
  Bolag: MOTOWN
 • 22.44
  Dotter - Evolution
  Kompositör: J Jansson/T G:son/D Medanhodzic
  Bolag: Warner Music Sweden
 • 23.07
  Des'ree - Life
  Album: Life
  Kompositör: Des'ree/Prince Sampson
  Bolag: Sony Music
 • 23.25
  Ed Sheeran - Shape Of You
  Kompositör: Ed Sheeran
  Bolag: Warner Music Sweden
 • 23.47
  Maria McKee - Show Me Heaven
  Kompositör: Eric Rackin/Jay Rifkin/Maria McKee
  Bolag: CBS
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".