Musiken har ordet 1: Bob Hansson och Paula af Malmborg Ward. Ett samarbete mellan poeten och tonsättaren.

36 min

Paula af Malmborg Ward fascineras av auruan i Bob Hanssons ord Klarspråkssaknad och Människogrönska. - I Bobs vackra ord ingår både ljus och mörker. Hans dikter förmedlar framtidshopp, säger Paula.

Hur fungerar samarbetet mellan den levande poeten och den levande tonsättaren? Vad är viktigt när en kompositör sätter musik till en text? Hur respektlös och egensinnig kan man vara mot en given text?

I första programmet i serien "Musiken har ordet" hör vi Mozarts g-mollsymfoni med nyskriven text av den amerikanske rockpoeten Neill Furio. Även Chopin är en mycket sångbar tonsättare. Hör Chopins Pianoetyd nr 3 både med Lang Lang och i världsmusiktappning med Maria Pomianowski och vänner. Vi möter även estradpoeten och författaren Bob Hansson och tonsättaren Paula af Malmborg Ward, som självsvåldigt använde Hanssons dikter i sitt verk För att skälva, för Helsingborgs Symfoniorkester och kör. I hans dikt är hela frasen: För att skälva krävs det närhet.

-In the beginning is the word! Hela tiden. Ibland känner jag mig mer som ordmänniska än som musikmänniska. Så musiken har definitivt ordet, erkänner Paula af Malmborg Ward.

Hon har använt dikter ur Bob Hanssons diktsamling Heja världen och fascineras av auran kring ord som Klarspråkssaknad, Mjuksandssångare och Människogrönska.

-Jag har fragmentiserat Bob Hansson. Satt in honom i min musikaliska kontext. Han är väldigt formsäker men formen styr inte utan dikterna har en hög halt av innehåll. Han använder vackra ord, där både ljus och mörker ingår. Bob är en sann filantrop som tror på människan och jag valde hans dikter för att förmedla ett framtidshopp, förklarar Paula af Malmborg Ward.

-Det var väldigt rörande när jag fick lyssna på det Paula berättar om vad som händer i henne av ordet Klarspråkssaknad och jag blev upprymd av att höra en intelligent människa som verkligen har grunnat på detta lilla ord. Det är jättenajs!, tycker Bob Hansson

Bob Hansson hör inte sin text riktigt när kören sjunger, men upplever det storslagna ändå.

- Det är väl därför det är skillnad på en kör och en nyhetsuppläsare. Ha ha ha, skrattar Bob Hansson. Jag tycker det lyriska ordet passar väldigt bra till musik. Det lyriska ordet är inte logiskt som annat språk: ”Kan du räcka mig mjölken? Ja, det kan jag!” Det lyriska språket är bara skenbart ett språk, förklarar Bob Hansson.

Bob Hansson har arbetat med många musiker och kompositörer, men där han själv reciterat orden. Mest med Institutet för höghastighetskonst och Kenneth Cosimo. Bob Hansson kommer från arbetarklassen, är son till en kallskänka och går aldrig på konserthus för att lyssna på musik.

-Jag inser nu att både jag och mamma har gjort varsin klassresa. Jag genom sina framgångar som diktare och författare och mamma genom att ha abonnemang i Helsingborgs Konserthus, där mina dikter uppfördes till Paula af Malmborgs musik när Helsingborgs Symfoniorkester firade 100-årsjubileum i februari 2012, berättar Bob Hansson.

Paula af Malmborg Wards Hittekvinnan handlar om drivkraften att skapa, om att som kvinna hindras av normer och konventioner om ofrihet, ångest, uppbrott - men också om att dansa, dansa, dansa. Hittekvinnan vann första pris i radiotävlingen Prix Italia 2006. Musik och manus Paula af Malmborg Ward efter fem romaner av Kerstin Thorvall.

2006 fick Paula af Malmborg Ward Carin Malmlöf-Forsslings pris.

Paula af Malmborg Wards hemsida:

http://www.upward.se

 Om Paula af Malmborg Ward hos Föreningen svenska tonsättare:

http://fst.se/tonsattare/paula-af-malmborg-ward

 

Sveriges Radios Novellpris gick 2010 till författaren och estradpoeten Bob Hansson för novellen Till mamma.

Bob Hanssons hemsida:

http://www.bobhansson.se/Bob_Hansson/Bob_Hansson.html

Bob Hansson, Myspace:

http://www.myspace.com/bobhansson

Bob Hanssons musik

http://www.highspeedart.com/music/bob-svensk-musik.html

 

 

Spellista:

Crepuscolo

Oscar Bianchi

Anna Petrini, kontrabas-blockflöjt

Crepuscolo Works for the Paetzold Contrabass Recorder

dB Productions dBCD143

 

Call To Arms Original titel_ Symfoni nr. 40 i g mol, K. 550_ 1. Allegro Molto

Mozart. Neill Cardinal Furio.

Privat inspelning

 

Chopin Vals För Piano Nr 7 Ciss-Moll Op 64_2

Garrick Ohlsson

The Complete Chopin Piano Works Vol. 7 ~ Waltzes

 

Etyd for piano nr 3 e-dur op 10_3

Lang Lang

 

Etyd for piano nr 3 e-dur op 10_3

(arr) - Maria Pomianowska

Maria Pomianowski and friends

Chopin on 5 continents

 

Gud

Kenneth Cosimo, musik. Bob Hansson, lyrik

Kör Solen Kör

 

För att skälva

Paula af Malmborg Ward, musik. Bob Hansson, text

Helsingborgs Symfoniorkester. Helsingborgs konserhuskör och solister

SR P2 Live Klassiskt

 

Heja Världen

Kenneth Cosimo, musik. Bob Hansson, text.

Kör Solen Kör

 

För att skälva

Paula af Malmborg Ward, musik. Bob Hansson, text

Helsingborgs Symfoniorkester. Helsingborgs konserhuskör och solister

SR P2 Live Klassiskt

 

Andas

Kenneth Cosimo, musik. Bob Hansson, text.

Kör Solen Kör

 

För att skälva

Paula af Malmborg Ward, musik. Bob Hansson, text

Helsingborgs Symfoniorkester. Helsingborgs konserhuskör och solister

SR P2 Live Klassiskt

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".