Möt scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss!

44 min

Gunilla Palmstierna-Weiss är scenograf, konstnär och keramiker, född 1928 i Schweiz. Hon har under sitt liv bott på många platser i Europa, bland annat i Rotterdam under andra världskriget.

Gunilla Palmstierna-Weiss utbildades till keramiker på Konstfack i Stockholm – eller Tekniska skolan som det hette då – men hon har också studerat både i Amsterdam och i Paris. På 60-talet började hon arbeta med scenografi, ofta tillsammans med sin man (dramatiker med mera) Peter Weiss. Hans Mordet på Marat gjorde hon i London, med Peter Brook som regissör och även på Broadway (där hon till och med fick en Tony för sin scenografi) Hon gjorde också Rannsakningen med Ingmar Bergman på Dramaten och sedan flera andra uppsättningar med Bergman, både på Dramaten och i München.

Gunilla Palmstierna-Weiss har undervisat och föreläst och fortsatt sin konstnärliga verksamhet under åren.

2013 publicerades hennes memoarer Minnets spelplats och året därpå var hon också värd för sommar, här i P1.

Och då sade hon bland annat så här:  

”Jag är en människa som tänker i bild, jag lever i bild, jag ser ofta inte verkligheten som den är utan ser ständigt fantasibilder framför mig. Ibland vet jag inte om det är verklighet eller fantasi. Behovet att associera fritt i bild är en livsnödvändighet”

 

Gunilla Palmstierna-Weiss valde en bit ur Mordet på Marat av Peter Weiss från arkivet. Tyvärr finns föreställningen inte till lyssning av upphovsrättsliga skäl.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.07
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".