Norge och plasten: Ekots Jens Möller i Göteborg

3:07 min

Utrikeskrönikan 17 februari med Jens Möller

Göteborg fredag.

Nyligen hemkommen från Norge sitter jag här och fingrar på en plastpåse från en av landets stora matvarutkedjor, och tänker på att just den här tingesten har blivit ett av den senaste tidens hetaste diskussionsämnen i Norge. Plast, och i synnerhet plastpåsar.

Många blev både äcklade och förskräckta härom veckan när bilder spreds på maginnehållet hos en val som hade strandat på norska västkusten, utanför Bergen. Valen var sjuk och fick avlivas, och det visade sig att valen hade svalt runt 30 plastpåsar. Tillsammans med en massa mindre plastskräp hade det är korkat igen valens matsmältningssystem totalt, i tarmarna fanns ingen näring alls. Forskare säger att valen helt uppenbart hade lidit.

Valen blev en världsnyhet och i Norge har det ledsamma fyndet redan lett till politiska konsekvenser. För några dagar sedan meddelade fiskeriminister Per Sandberg, just med hänvisning till plasten i valens mage, att norska staten ska underlätta för fiskare att gratis göra sig av med skräp som de drar upp ur havet med sina fiskeredskap.

Klimat- och miljöminister Vidar Helgesen säger till tidningen VG att fyndet i valens mage "verkligen är illa, men inte överraskande". Plast i havet är inte ett nytt problem, men ett som ökar snabbt, nu även på våra nordligare breddgrader.

Till exempel har man hittat stora mängder plastskräp i både stormfåglar på Svalbard och musslor på svenska västkusten.

Den som kastar en plastflaska i havet kanske inte förstår att det kan ta flera hundra år för naturen att bryta ner flaskan. Och det är mer än en flaska som hamnar i havet, mycket mycket mer.

Forskare vid University of Georgia i USA har gjort beräkningar, moderata beräkningar, som visar att varenda minut, dygnet runt, hamnar 15 ton plastskräp i världens hav. 15 ton per minut, alltså, och mängden ökar. År 2050 kan det finnas lika mycket plast som fisk i världshaven.

Många vill göra nåt åt det hela. Ocean Cleanup till exempel är ett försök att utveckla teknik för att kunna städa haven i stor skala.

Kanske också att bilden på valen med plastpåsar i magen kan öppna ögonen för ännu fler när det gäller problemet med nerskräpning av våra hav. Om så blir fallet kanske djurets lidande ändå inte var helt förgäves.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".