Lång intervju med Jens Lekman i Kronologen

Här finns inget ljud

Jens Lekman slog igenom 2005 och överöstes med hyllningsord. Många galapriser och hyllningar senare kom han till vår studio för en lång intervju i Kronologen.

Klicka här för att höra den här intervjun med Jens Lekman som podd. Finns även i Sveriges Radio Play.

Debutalbumet When I Said I Wanted to Be Your Dog nominerades trefaldigt både på P3 Guld och Grammis. Som ung säger sig Jens inte ha varit särskilt musikintresserad, men som 14-åring började han spela bas i sin kompis band.

Bandet inspirerades av Nirvana och The Offspring, men den samplingsabaserade och mjuka popmusik han kommit att bli känd för hittade han till när han fick en bandspelare av sin pappa och började komponera låtar själv hemma på pojkrummet. Som ung spelade han i band med Laleh som hörde hans inspelningar och peppade honom att fortsätta med musiken.

 – Det var som magi för mig. Jag spelade upp låtar för mina kompisar och de fattade inte hur jag hade gjort det. Det ledde mig in på att göra musik på egen hand, jag var inte så bra på att spela i band. Det var så mycket kompromisser.

Ett tag i början av din karriär kallade du dig för Rocky Dennis, varför det?

- Jag hade skrivit en låt som var inspirerad av filmen ”Mask”.. Jag växte upp med den filmen, det var en ikonisk 80-talsfilm som jag bestämde mig för att skriva en låt om. Sen plockades min vinylsingel upp av Hannah Fahl som hade P3 Pop på den tiden och hon spelade den under namnet Rocky Dennis och då tänkte jag att nu får jag väl köra på det namnet.

– Men jag beslutade mig för att bli Jens Lekman sen för det kändes lite obehagligt när jag kom fram till att det här var en riktig person, jag trodde att det var en fiktiv karaktär.

Det är mycket storytelling och finurliga beättelser i dina texter, varför skriver du så konkreta och berättande texter?

– När jag växte upp så var det mycket grunge som hade så innehållslösa texter. Många band som sa ”det är upp till lyssnaren att avgöra vad texterna handlar om”. Jag kände att det var löjligt, låtar måste ju handla om någonting.

Skriver du som bäst när du är kär eller när du är ledsen? 

–  Jag tror inte jag skriver så bra när jag är ledsen. När saker är som jobbigast funkar det bättre att göra armhävningar. Musiken är för mig ett sätt att sätta saker i ett sammanhang i efterhand och förstå saker. Jag tror jag skriver som  bäst när jag är uttråkad, det är då fantasin sätter igång.

–  Jag har svårt för nostalgi egentligen, även om min musik bär på någon slags nostalgi. På nya skivan har jag tänkt mycket på det, att inte vara ännu en artister som skriver om hur det är att vara 25. Jag vill skriva om där jag står i livet.

År 2015 gav Jens Lekman nyårslöftet att han skulle släppa en låt i veckan under hela året. Och så blev det. Löftet resulterade i projektet Postcards som omfattar 52 låtar – en låt för varje vecka under 2015.

 – Jag satt fast i skrivandet och behövde någon slags kontrakt med världen på att jag skulle fortsätta. Det kändes som det där jag sa om att göra armhävningar när saker blir lite mörka. I det här fallet var det lite samma grej, jag satt fast och tog mig igenom det genom att ge mig själv en smäll på käften.

Du har jobbat med en producent för första gången på den nya skivan, hur har det varit?

–  Det var väldigt jobbigt. Jag har alltid varit ett kontrollfreak. Det var därför jag gick över från att spela i band till att sitta med en bandspelare på mitt rum. Då behövde jag inte kompromissa med någon, jag har försökt jobba med producenter förr men den här gången visste jag att jag behövde få lite ny inspiration. Jag satt och bet mig i tungan under hela inspelningsperioden, men jag var tvungen att släppa på kontrollen annars skulle det bara ha blivit en grådaskig kompromiss.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Jens Lekman - What's That Perfume That You Wear?
  Album: What's That Perfume That You Wear?
  Bolag: 2017 Secretly Canadian
 • 19.12
  Julie Ruin - Stay Monkey
  Album: Julie Ruin
  Bolag: KILL ROCK STARS
 • 19.19
  Everything but the Girl - The Heart Remains A Child
  Album: Walking Wounded
  Bolag: Rhino Atlantic
 • 19.26
  Jens Lekman - You Are The Light (by which I travel into this and that)
  Album: When I Said I Wanted To Be Your Dog
  Bolag: Secretly Canadian
 • 19.33
  Jens Lekman - Maple Leaves
  Album: Oh You're So Silent Jens
  Bolag: Secretly Canadian
 • 19.39
  Jens Lekman - Your Arms Around Me
  Album: Night Falls Over Kortedala
  Bolag: Secretly Canadian
 • 19.47
  The Avalanches - Since I Left You
  Album: Since I Left You
  Bolag: Modular
 • 19.54
  Jens Lekman - How We Met, The Long Version
  Album: Life Will See You Now
 • 19.58
  Jens Lekman, LouLou Lamotte - Evening Prayer
  Album: Evening Prayer
  Bolag: 2017 Secretly Canadian
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista