Allt fler röster tystnar i Ryssland. P1 Kultur i Murmansk på Kolahalvön

30 min

Trycket ökar mot det ryska civilsamhället och icke-kommersiella organisationer som arbetar med demokrati, mänskliga rättigheter och sociala frågor. Ofta klassas de som utländska agenter.

Lagen om utländska agenter är sedan några år tillbaka ett sätt för staten att tysta obekväma eller kritiska röster i det ryska civilsamhället.

Många ideella och icke-kommersiella organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter, HBTQ-frågor eller miljö, har ofta utländsk finansiering, eftersom de annars har svårt att få stöd. Om de dessutom anses vara politiska, måste de registrera sig som utländska agenter. Det innebär ökade kostnader och administration och själva ordet utländsk agent väcker mångas misstroende.

Stora och namnkunniga organisationer som Memorial, Soldatmödrarna och opinionsinstitutet Levada har stämplats som utländska agenter och fått svårare att jobba. Många små ideella och icke-kommersiella organisationer har fått sluta helt och hållet.

Sedan några år tillbaka är detta ett sätt för staten att tysta obekväma eller kritiska röster i det ryska civilsamhället.

I Murmansk på Kolahalvön blev tre organisationer utländska agenter,  Humanistiska Ungdomsrörelsen,  HBTQ-organisationen Maximum och miljögruppen Bellona.

Ungdomshuset Mr Pink höll på att bli utländsk agent och har stängt. 

Helene Alm reste till Murmansk i höstas och träffade några av dem som berättar om vad som hänt deras organisationer; Tatiana Kubalkina som jobbade för Humanistiska Ungdomsrörelsen, Sergej Alekseenko på Maximum och Jevgenij Goman som startade Mr Pink, men nu driver en egen fri teatergrupp, Arktiska Teatern.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".